U planu da trećina Beograda bude pod stablima 1

Povodom Dana šuma, juče je pošumljen deo Bajfordove šume, gde je posađeno 25 stabala poljskog jasena. Od 2011. u Beogradu je pošumljeno više od 600 hektara šuma a zasađeno je oko 100.000 sadnica, rekao je tom prilikom gradski menadžer Goran Vesić.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; 

-Ova šuma je prošle godine dobila ime po Timotiju Džonu Bajfordu, koji je veoma zaslužan za naše društvo, a ovo je bio pravi način da mu se Beograd oduži za sve ono što je učinio za Srbiju. Pod šumom je 14,6 odsto teritorije grada, što je i dovoljno i ne, svakako je više nego u mnogim gradovima, ali je nedovoljno u odnosu na ono što mi želimo. Mi smo 2011. godine usvojili strategiju koja podrazumeva da Beograd bude pokriven šumama sa 30 odsto teritorije i uporno radimo na tome. Više od 600 hektara šuma je od 2011. godine pošumljeno, preko 100.000 sadnica je zasađeno, redovno sadimo i drvoredne sadnice u gradskim jezgrima. Nastavljamo sa uređenjem Banjičke šume, uredili smo Banjički potok, amfiteatar, trim-stazu i u narednom periodu ćemo ovu šumu, koja je zaštićeno prirodno dobro, uređivati jer ona predstavlja i pluća ovog dela grada – istakao je Vesić.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je naglasio da je Strategija pošumljavanja strateški bitna za budućnost grada i kvalitet života u njemu.

– Klimatske promene su sve izraženije i ostavljaju velike posledice u različitim vidovima elementarnih nepogoda, pa tako i nameću potrebu da sa daleko više pažnje vodimo brigu o prirodi. Rezultati strategije i toga što Grad Beograd radi su vidljivi. Paralelno sa ovim moramo nastaviti da radimo i druge projekte iz oblasti zaštite životne sredine. Ministarstvo čine velike napore kako bi sve negativne uticaje energetskih sistema minimalizovali i doveli na nivo svetskih standarda. Beogradske ali i sve toplane po Srbiji ulažu napore da primenom novih tehnologija, razvitkom mreže, gašenjem ložišta i prelaskom na prirodni gas, emisije zagađenja svedu na svetske standarde. Srbija tu već dobro stoji i u tom pitanju je mnogo bolja od mnogih država članica Evropske unije, kao što su Poljska i Nemačka – zaključio je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari