Centar za kulturu Grocka organizuje tradicionalnu, osmu po redu, manifestaciju „Saborovanje 2012“, koja će se održati danas i sutra u Rančićevoj kući Centra za kulturu Grocka.

Program se sastoji od četiri celine: izložbe, koncerata, festivala etnografskog filma i etnobazara. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije, a njen pokrovitelj je Sekretarijat za kulturu.

Izložba mozaika Ljubinke Bube Đurđević otvara se danas u 20 časova. Mozaici i skulpture koji će biti izloženi u Centru za kulturu Grocka predstavljaju ujedinjeno iskustvo koje je autorka stekla radom u Narodnom muzeju u Beogradu kao restauratorka, u Holivudu kao restauratorka antikviteta i saradnjom sa aukcijskim kućama Christy, Sotheby i drugima, u pripremi umetničkih dela za prodaju.

U 20.30 počinje koncert Vasil Hadžimanov benda i Vasilise. Vasil Hadžimanov, kompozitor, klavijaturista i aranžer, predstavlja jednog od najperspektivnijih mladih muzičara. Njegov bend oformljen je 1997. godine i u svojoj muzici objedinjuje džez i etnomuziku. Brankica Vasić ili Vasilisa peva izvorne narodne pesme sa područja Kosova i Metohije i Makedonije, u savremenim aranžmanima.

Koncert pevačkih etnogrupa održaće se u subotu, u 20 sati. Urednik programa koncerta je dr Jelena Jovanović, naučna saradnica Muzikološkog instituta SANU. Na koncertu će nastupiti sedam grupa, predstavnika starije i novije, vokalne i instrumentalne tradicije iz jugozapadne Srbije, Šumadije i Vojvodine: KUD „Brvenica“ iz Raške, „Zvuci Podgrmeča“ iz Mladenova, „Crnućanke“ iz Šumadije, solistkinja Suzana Stojičević, „Vukosovčanke“ iz Aranđelovca, „Jelek“ iz Grocke i grupa iz Zrenjanina.

U saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu u 22 sata počinje Festival međunarodnog etnološkog filma, Retrospektiva 2011, u okviru kog će biti prikazano devet filmova. Oba dana tokom programa otvoren je Etnobazar, na kome će biti prodajne izložbe rukotvorina, kako tradicionalne garderobe i upotrebnih predmeta, tako i onih inspirisanih savremenom modom i enterijerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari