Dečja klinika u Tiršovoj odbila donaciju SBB 1Foto: Radmila Marković/Danas

SBB fondacija dobila je hitan dopis od Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj o prekidu donacije koja je trajala devet godina.

Tokom ovog perioda, saradnja je tekla na obostrano zadovoljstvo i u najboljem redu, bez ikakvih pretpostavki da može doći do prevremenog raskida ugovora.

Predstavnici kompanije SBB ovo vide kao vid opstrukcije, ali ipak pozivaju bolnice kojima je to potrebno da se jave, kako bi im fondacija donirala usluge interenta i televizije.

Jedna od humanitarnih aktivnosti koju sprovode SBB i SBB fondacija jeste donacija usluga televizije i interneta različitim institucijama i organizacijama, a među njima je bila i Tiršova, piše Nova.

„Smatrali smo da dečja bolnica, koja leči veliki broj dece, treba da ima i ovakvu vrstu podrške i mogu da kažem da nam je čast da sve ove godine, skoro devet godina, možemo da im pomažemo na ovaj način. Međutim, dobili smo dopis u kojem se nalaže da SBB ukloni svoju opremu iz klinike“, rekla je u emisiji „Pokreni se“ na TV Nova Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije.

Ovim potezom, Tiršova je praktično odbila humanitarnu pomoć.

„Bili smo zatečeni ovakvim razvojem situacije, to nismo mogli da očekujemo i tražili smo objašenjenje od rukovodstva klinike, ali ga nismo dobili – samo čvrst stav da SBB treba da izađe iz klinike. Objašnjenje i dalje čekamo i smatramo da je u interesu javnosti da se čuje da li je neko i ko zabranio donaciju naše kompanije“, rekla je Lukić.

Poslednji ugovor o donaciji sklopljen je 2021. i to na period od pet godina, što znači da ističe 2026. Prema rečima advokata kompanije SBB Miloša Stojkovića, u pravnom smislu, taj ugovor je i dalje na snazi i oni čekaju da li će biti objašnjenja zašto Tiršova misli da ugovor više nije važeći.

Saradnja tekla u najboljem mogućem redu

Gotovo čitava decenija saradnje sa Tiršovom tekla je, prema rečima Jovane Lukić, u najboljem mogućem redu i na obostrano zadovoljstvo.

„Kada smo uveli našu opremu, kada smo pružili usluge, oni su mogli da veruju dogovoru da ćemo, kada se završi renoviranje jednog dela klinike, i taj deo objekta da ‘pokrijemo’ što smo, naravno, uradili. Kada god je trebalo da se doda nešto od opreme, bili su slobodni da nas pozovu i naravno da smo mi izlazili u susret i pozitivne odgovore dali. Kada je nešto od opreme trebalo da se promeni, naravno da se to radilo, tako da nikakav problem nikakav nije postojao u saradnji ili komunikaciji sa bilo kim iz klinike u Tiršovoj“, kaže Lukić.

Da nije bilo značajnijih prigovora tokom perioda saradnje, kaže i advokat Stojković.

„Naravno, pružanje telekomunikacionih usluga je jedan živ sistem, desi se da neki deo opreme ne funkcioniše, pa se on zameni, to je redovan tok stvari. Mislim da nije bilo preteranih prigovora s njihove strane i da su bili zadovoljni uslugom“, kaže Stojković.

Tiršova raskida ugovor jer „ne može da ispuni svoje dužnosti“

Stojković kaže da je u jednom trenutku stigao prvi dopis, u kojim je bilo navedeno da SBB nije produžio ugovor koji je važio, te da je saradnja završena.

Međutim, kada je SBB poslao dopis, kako bi proverio koje je objašnjenje, s obzirom na to da je ugovor važeći, Tiršova je poslala drugi dopis kojim obaveštavaju kompaniju da raskidaju ugovor, i to jer „primalac nije u stanju da ispunjava svoje dužnosti“ iako se radi o donaciji.

Dakle, Tiršova po tom ugovoru nema nikakve dužnosti, osim da predmet donacije koristi u svrhe u koje je donacija data.

„Zanimljivo je da se u prvom dopisu pominju neke dve službe, u drugom dopisu se pominje treća, tako da mi zapravo ne znamo ko je u okviru te institucije nadležan da vrši takvu vestu komunikacije – da li pravna služba, tehnička, služba za inovacije, opremanje“, kaže Stojković.

Što se tiče sledećeg poteza SBB fondacije, Stojković kaže da je suludo „isterivati pravdu“ kada je u pitanju ugovor humanitarnog karaktera, a Lukić je pozvala kliničke centre širom Srbije da se slobodno jave kako bi im bile donirane usluge interneta i televizije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari