"Trauma veća od saobraćajne nesreće": Kako su devojčicu, povređenu u sudaru kod Obrenovca, 10 sati šetali od bolnice do bolnice 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Devojčica A. G. (15) zadobila je u utorak povrede ruke, vrata i leđa u sudaru autobusa i kamiona kod Obrenovca. Tom prilikom je povređena ukupno 21 osoba, od kojih je jedna preminula. Dete je tog istog dana provelo 10 sati obijajući pragove ukupno šest zdravstvenih ustanova zajedno sa svojim ocem. U trećoj po redu dobila je pregled i indikaciju za takozvanu medicinsku kragnu.

Putovala je po Beogradu, pa do Obrenovca i nazad, pa opet u Obrenovac da joj se stavi ta kragna, o čemu njen otac potanko priča u videu na kraju ovog teksta.

Ukratko, prema rečima njenog oca Aleksandra, posle te velike saobraćajne nesreće sa mnogo povređenih, iz Doma zdravlja u Obrenovcu njegovo dete i on dobijaju uput za KBC Bežanijska kosa.

devojčica
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Tamo ih, prema istim tvrdnjama, odbijaju na prijemnom šalteru i šalju u Urgentni centar. Kada su stigli sa Bežanije u Višegradsku, u Urgentnom ih je čekalo novo iznenađenje – dete povređeno u saobraćajnoj nesreći šalju odmah u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. Tamo, kako je istakao otac, iako klinika nije bila dežurna, dežurao je Institut za majku i dete, primaju devojčicu i postavljaju indikaciju da joj se stavi medicinska kragna. I, šalju ih nazad u Urgentni centar.

Idite u Urgentni centar

Tamo im ponovo govore da se vrate u Tiršovu, što su oni i učinili. U Tiršovoj su im rekli, kako otac tvrdi, „da oni ne mogu jer nema nikoga, svi su otišli kući“, i opet ih vraćaju u Urgentni.

Ovog puta, u toj zdravstvenoj ustanovi govore im da devojčica ima 15 godina zbog čega ne mogu da joj stave kragnu, odnosno da je godinu starija onda bi i mogli, priča otac.

Tada on odlučuje da se vrate u Obrenovac. U tamošnjem Domu zdravlja dobijaju novi uput. Odlaze u Institut za majku i dete gde je dete primila doktorka, ali je navela da oni nemaju tu kragnu te da misli da bi mogli da idu u Institut za ortopedske bolesti „Banjica“.

Tamo ih ne primaju, prema očevim rečima, jer nisu dežurni. Ponovo kreću put Obrenovca. Otišli su u Hitnu službu u obrenovačkom Domu zdravlja gde su devojčici improvizovali kragnu, sami je napravili, stavili i rekli da i to može da posluži.

Devojčica je posle svega rekla da joj je najveća trauma to što svi ti lekari nisu mogli da joj ukažu pomoć. Veća nego sama saobraćajna nesreća u kojoj je povređena.

Urgentni – Tiršova, Tiršova – Urgentni

Do trenutka objave ovog teksta nismo dobili komentar niti odgovore Ministarstva zdravlja na pitanja da li će ispitati o čemu se radi, posebno zbog toga što je pacijent maloletna devojčica povređena u saobraćajnoj nesreći, kao i da li su, po važećim zakonima, KBC Bežanijska kosa, UC UKCS mogli da odbiju prijem i pregled takvog pacijenta bez obzira na to što nisu dežurni ili zbog godina pacijenta.

devojčica
foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Ali, Hajrija Mujović, doktorka medicinskih prava na Institutu društvenih nauka i poredsednica Udruženja za zdravstveno i medicinsko pravo, kaže da je u pitanju slučaj koji ilustruje mnoge manjkavosti našeg sistema zdravstvene zaštite, ali i pokazuje nerazumevanje osnovnih prava koje svaki građanin ima kada se obrati zdravstvenoj ustanovi.

„U situacijama koje imaju karakter hitnosti i nepredvidivosti, u konkretnom slučaju to je saobraćajna nesreća, sva pravila koja inače važe za sve kategorije pacijenata, maloletan, punoletan i druga, prestaju da važe. Ne možete se ponašati u pružanju zdravstvene usluge građaninu ili detetu tako da što odbijate da je pružite, da otežavate hitno zbrinjavanje povređenog. To je ono što ja vidim u ovom slučaju da je loše i kao kršenje osnovnih prava pacijenata“, kaže naša sagovornica.

Hajrija Mujović dodaje da su sve zdravstvene službe u konkretnom slučaju trebale da pokažu veći stepen organizovanosti.

Pacijent je trebalo da se zadrži

„Mogle su da komuniciraju međusobno, eventualno se pacijent zadrži na mestu gde se javio dok se ne nabavi ta kragna. Trebalo je biti izbegnuto da se pacijent šeta od ustanove do ustanove jer se uvek mora uzeti u obzir da se njegovo konkretno stanje posle saobraćajne nesreće može pogoršati tokom tog transporta i vožnje. Mislim da su skoro svi ti pružaoci zdravstvenih usluga zakazali“, ističe ona.

Dodaje da se u konkretnom primeru vidi i osnovna neinformisanost zdravstvenih radnika.

„Šema i redosled dežurstava dečjih klinika, ali i ostalih, u konkretnom slučaju kada je povređeno dete u saobraćajnoj nesreći, ne važe. Mora takav pacijent, koji se smatra urgentnim, da se primi u prvu ustanovu. Povređeni u saobraćajnim nesrećama primaju se bez ikakavih uputa, pa čak i bez knjižice jer postoji način kako se to administrativno zavodi“, objašnjava Mujović.

Prema njenim rečima, porodica bi trebalo da se obrati zaštitniku parava pacijenata ili zdravstvenoj inspekciji.

Gde je sve bila povređena devojčica

DZ Obrenovac – KBC Bežanijska kosa
KBC Bežanijska kosa – Urgentni centar
Urgentni centar – Tiršova
Tiršova – Urgentni centar
Urgentni centar – Tiršova
Tiršova – Urgentni centar
Urgentni centar – DZ Obrenovac
DZ Obrenovac – Instut za majku i dete
Institut za majku i dete – Institut Banjica
Institut Banjica – Hitna služba DZ Obrenovac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari