Ekipe javnih komunalnih preduzeća vrlo brzo su očistile čitav grad od posledica huliganskog demoliranja. Ono što nije moglo odmah da bude sanirano, nastavljeno je da se popravlja i juče, kako bi se život u gradu potpuno normalizovao. Intenzivno se radilo na saniranju oštećenja na saobraćajnoj signalizaciji i čišćenju saobraćajnica.


Slobodan Šolević, član Gradskog veća i zamenik predsednika Štaba za vanredne situacije, kaže da su sve gradske službe vrlo brzo i sa velikom efikasnošću dovele grad u prethodno stanje. U nedelju,već tokom večeri uglavnom je izgledalo kao da nereda nije ni bilo. Međutim, šteta se i juče sanirala, a za pojedine intervencije će trebati vremena.

– Za kratko vreme uništeno je nešto za šta je bilo potrebno i vreme i novac da se uredi. Grad ulaže velika sredstva u sređivanje ulica i bulevara, kao i u modernizaciju saobraćajnica i signalizacije, a huligani to za nekoliko sati unište, što je nedopustivo. Treba naglasiti da su gradska preduzeća dala samo prvu procenu štete, a da je ukupna šteta, kada se u obzir uzmu svi razlupani prozori, izlozi prodavnica, restorana, hotela, banaka, kioska, prostorije političkih stranaka, automobili, mobilni mamograf, opljačkana roba i druga uništena ili oštećena privatna imovina, sigurno milion evra – rekao je Šolević.

Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća je posle nedeljnih nereda pretrpelo veliku štetu, izjavio je direktor tog preduzeća Aleksandar Stamenković. On je precizirao da je uništeno 300 visećih korpi, 250 đubrijera i 300 kontejnera, koji su potpuno ili delimično onesposobljeni.

Prema rečima Stamenkovića, ekipe Čistoće izašle su na teren čim se ukazala mogućnost za sanaciju nastale štete, kada je, kako je naveo, 200 radnika očistilo oko 30 kubika cigala, kamenja i ostalog đubreta. Najviše je bilo posla na području centralnih gradskih opština gde se održavala Parada ponosa – oko parka Manjež, Slavije, u ulicama oko hrama Svetog Save i Kalenić pijace, u Kralja Milana, Bulevaru kralja Aleksandra, a bilo je i sporadičnih slučajeva u drugim delovima grada, gde su naše službe takođe intervenisale. Stanje je u većem delu grada normalizovano dva sata od prestanka sukoba, a generalno pranje ulica nastavljeno je i tokom noći.

U Zelenilu – Beograd kažu da je načinjena ogromna šteta na zelenilu i cvetnim površinama, oštećenim klupama, a uništeni su ivičnjaci i ploče, đubrijere i rekviziti.

Saobraćaj, što se signalizacije tiče, funkcioniše nesmetano. Ekipe Beograd-puta obišle su centar grada i lokacije na kojima se pretpostavljalo da ima štete. Uklonjeni su svi polomljeni i iščupani delovi signalizacije. Veliki deo vertikalne signalizacije je popravljen. Detaljniji uvid će se obaviti tokom narednih dana.

Sva svetlosna signalizacija je u funkciji, a preostalo je da se poprave svetleći znaci i stubići tih znakova. Inače, oštećeni su semafori, vertikalna saobraćajna signalizacija, stubići, sitna kamena kocka, ivičnjaci, betonski stubići, stakla na podzemnim prolazima, betonske i granitne ploče i drugo. U Javnoj rasveti kažu da je oštećeno 11 komandnih tabli velike vrednosti, zatim stubovi javne rasvete, svetiljke.

Najviše oštećenja u Knez Mihailovoj

Iz kompanije UNIQA osiguranje saopšteno je da će odmah avansno isplatiti deo obeštećenja svim svojim osiguranicima koji su pretrpeli štetu u neredima na ulicama Beograda, a konačan iznos koji će biti isplaćen utvrdiće se u narednim danima. U saopštenju se dodaje se ukupna šteta na svim objektima procenjuje na oko 30.000 evra.

Najviše je pogođen Đak doo u Kolarčevoj ulici, na kojem je pored razbijanja izloga izvršena i provalna krađa. Veliku štetu pretrpeli su izlozi. Najviše su bila oštećena dva objekta N-sporta u Sremskoj i u Knez Mihailovoj ulici, kao i izlog Mega trade groupe d.o.o. u Uzun Mirkovoj ulici. Šteta može da se prijavi i narednih dana putem telefona 0800 201 301 ili putem e-maila: [email protected]. R. M.

Autobusi uništeni,tramvaji demolirani

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd saopštilo je juče da je tokom nereda na beogradskim ulicama zbog održavanja Parade ponosa, oštećeno sedam vozila, dok je do sada procenjena materijalna šteta veća od 3,5 milona dinara. Dva autobusa, koji su vozili na liniji 25 i 26 i tri tramvaja sa linija 2 i 7, demolirani su kamenicama.

Dva trolejbusa koja su se kretala ka Slaviji potpuno su uništena, nakon što su u njih uleteli huligani i nasilnički izbacili putnike i vozače napolje, a zatim otkačili trole i pustili ih niz Makenzijevu ulicu. Prva trola je jurila sve do polovine ulice gde se zaustavila udarivši u nekoliko bandera, dok se druga zaustavila nakon udara u obližnji električni stub.

Dosadašnja procena štete iznosi oko 3,5 miliona dinara, a još uvek se obavljaju procene za detaljniji izveštaj. Iz GSP-a podsećaju da je od početka godine kamenovano 104 vozila, a fizički je napadnut 41 vozač i 32 kontrolora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari