Ulica za Jovana Ćirilova 1

Festival LGBT filma „Merlinka“, Beogradski festival igre i Hartefakt fond podneli su inicijativu Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova Skupštine grada Beograda da se jedna ulica u centralnim beogradskim opštinama imenuje po srpskom teatrologu Jovanu Ćirilovu.

U obrazloženju inicijative se navodi da je Jovan Ćirilov jedan od  najznačajnijih kulturnih radnika koji je iza sebe ostavio brojne drame, radio drame, scenarija za filmove, romane, zbirke kolumni.

„Jovan Ćirilov je za svoj rad dobio dve Sterijine nagrade za novinsku pozorišnu kritiku i za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti, Statuetu Joakim Vujić, Nagradu Fondacije Braća Karić za publicistiku, Oktobarsku nagradu grada Beograda za životno delo, Orden viteza umetnosti i književnosti Francuske, Sretenjski orden trećeg stepena Republike Srbije“, stoji u obrazloženju.
Dalje se navodi da je, pored doprinosa razvoju jugoslovenske i srpske kulturne scene, „Jovan Ćirilov zaslužan i za poboljšanje položaja LGBT populacije, naročito kada je u pitanju dekriminalizacija homoseksualnosti.

Ćirilov je na sednici Komunističke partije izneo na dnevni red temu o homoseksualcima i zatražio da se istopolna ljubav ne progoni zakonom, što se i dogodilo 1994. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari