Usvojena odluka o podsticanju javnih naziva na ćirilici 1Foto: Dejana Majstorović

Gradski odbornici su na današnjoj sednici jednoglasno usvojili Odluku o izmeni i dopuni odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kome Grad ima posebna svojinska ovlašćenja.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je da će Grad Beograd na osnovu ove odluke svim pravnim i fizičkim licima, zakupcima poslovnog prostora, čiji je vlasnik Grad Beograd dati dodatne popuste od pet odsto ukoliko imaju istaknut naziv na ćirilici.

Na taj način želimo da pomognemo da se očuva ćirilica i da kao glavni grad damo konkretan doprinos. Službeni jezik u našoj zemlji je srpski, pismo ćirilično, a ovo je jedan od načina da se u Beogradu ćirilica podrži i da podržimo njenu upotrebu. Tako ćemo zakupcima pomoći da nazive svojih firmi napišu ćiričnim pismom. Grad će sigurno izgledati lepše i to će velikom broju stranaca dati lepu sliku Beograda, ukazao je Mladenović.

 On je istakao da je ovo način da se podstaknu i druge lokalne samouprave u Srbiji, kao i državne institucije da učine više na zaštiti ćirilice.

Ovo ne znači da diskriminišemo latinicu, ali srpski jezik je po međunarodnom jezičkom standardu definisan isključivo po ćirilici. Nas u svetu prepoznaju po ovom pismu, to je dodatna vrednost koje ne treba da se stidimo, već da ističemo. Na ovaj način stajemo u red zemalja koje ističu svoje dobre vrednosti, tradiciju i štite svoju kulturnu baštinu, zaključio je Mladenović.

 On je dodao da ovo nije jedina mera u cilju promovisanja ćirilice, jer će u narednom periodu biti donete još neke mere i najavio do kraja godine olakšice za firmarine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari