Dom za decu i omladinu „Moše Pijade“ u Ustaničkoj ulici 19, jedan je od šest objekata Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, koji se brine o deci čiji su roditelji lišeni roditeljskog staranja. Prošle godine obeležio je pola veka rada.

Prema rečima direktorke Doma, Milanke Karavdije, u ovoj ustanovi borave uglavnom deca koja potiču iz disfunkcionalnih porodica, koje ne mogu da brinu o njima. Razlozi su različiti od slučaja do slučaja, ali najčešće jedan ili oba roditelja imaju neki lični problem, priča Karavdija, i dodaje da se dešavalo da se u Centar smeste bebe direktno iz porodilišta.

– Dom „Moša Pijade“ zbrinjava decu od sedam godina starosti pa nadalje i trenutno ih ima 56, dok ih je ranije bilo i više od 80. U suštini starosna granica po zakonu je do 26 godina za one koji se odluče da studiraju, dok ostale koji ostanu na srednjoj školi uključujemo u proces osamostaljivanja. Rad na osamostaljivanju počinje od trenutka kada dete dođe u Dom. Poslednjih meseci njihovog boravka pokušavamo da ih pripremimo za napuštanje ustanove, i radimo na tome da im pronađemo odgovarajuće zaposlenje – priča za Danas direktorka Milanka Karavdija.

Štićenici Doma većinom idu u OŠ „Dositej Obradović“, koja im je i teritorijalno najbliža. Kada dođe vreme za srednju školu, polažu prijemni ispit, u zavisnosti od sklonosti. Kada se vrate iz škole, obavezni su da završe svoje dnevne zadatke, a slobodno vreme upotpunjuju raznovrsnim sadržajima koje Dom nudi.

– Osposobili smo kompjutersku sobu, i obezbedili im časove stranih jezika. Takođe, trudimo se da ih aktiviramo i kroz sportske aktivnosti – kaže Karavdija. Broj dece u Domu smanjio se, prvenstveno zbog toga što je Ministarstvo rada i socijalne politike preuzelo mere kako bi deca u što većem broju odlazila u hraniteljske porodice.

– U domu je zaposleno devet vaspitača, koji rade u smenama i 24 sata su sa tom decom. Tokom noći sa decom je jedan vaspitač, ali izradom novih normativa bilo bi poželjno da noću rade i dva vaspitača – priča Karavdija. Kada deca dostignu stepen da mogu da izađu iz ustanove, u saradnji sa Centrom za socijalni rad pokušavamo da im nađemo zaposlenje. Tu najviše pomažu kompanije kroz razne programe i stipendije. Direktorka kaže da se radi o objektu od 3.600 metara kvadratnih, koji svakodnevno treba održavati. Tokom 2004. godine donacijom Američke ambasade ova ustanova je potpuno renovirana, okrečena, osposobljene su prostorije za decu. Potpuno je sređen košarkaški teren sa tribinom, kao i igralište za mlađe štićenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari