Objekte koji imaju kulturno-istroijski značaj za razvoj našeg grada i zemlje trebalo bi zaštiti. Namena knjižare „Geca Kon” očuvana je bez obzira na promenu vlasnika.

Postoji problem sa Salonom Jugoslovenske kinoteke, gde već godinama traje spor između vlasnika susedne zgrade i Jugoslovenske kinoteke u vezi sa prostorom koji predstavlja kulturnu vrednost grada, izjavio je gradski menadžer u razgovoru sa predsedništvom Grupacije za kinematografiju pri Privrednoj komori Srbije.

Na sastanku je bilo reči o predlogu ove grupacije da se pojedini objekti, koji imaju kulturno-istorijski značaj, zaštite kako bi se obezbedilo da njihova namena ostane ista bez obzira na promenu glasačke strukture.

Povod za ovakav zahtev bili su aktuelni događaji u bioskopu „Zvezda”. Goran Vesić je zahvalio Grupaciji za kinematografiju na ovoj inicijativi i rekao da će ova i druge iz kulturnog života imati podršku Skupštine grada.

– Čvrsto smo stali iza Jugoslovenske kinoteke i u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije rešavamo ovaj problem – rekao je Vesić.

Povodom zahteva udruženja da se zaštiti dvorana Doma sindikata, gradski menadžer rekao je da Grad nema nadležnosti, ali je spreman da sa Ministarstvom kulture , Ministarstvom privrede i Agencijom za privatizaciju učestvuje u razmatranju ovog problema

Dragan Bjelogrlić, član predsedništva Grupacije za kinematografiju, zahvalio je Gradu na razumevanju za zahteve umetnika.

– Izuzetno je važna komunikacija i saradnja predstavnika kulturnog života Grada sa nadležnim institucijama. Da je ranije postignuta ovakva saradnja, do spornih privatizacija kao što su „Nolit”, „Beograd-film” ili sada aktuelan Dom sindikata, ne bi ni bilo – istakao je Bjelogrlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari