Vesić: Počinje kontrola rada klima uređaja u javnom prevozu 1Foto: B. Cvejić

Naložio sam sekretarijatima za javni prevoz i inspekcijske poslove da odmah počnu kontrolu rada klima uređaja u javnom prevozu, rekao je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za TV Pink, najavljujući kazne za prevoznike u čijim vozilima ne rade klima uređaji.

Vesić je objasnio da se tokom letnjeg reda vožnje, na gradskim linijama nalazi ukupno 1.136 vozila i to 736 vozila gradskog prevoznika GSP i 400 vozila privatnih prevoznika, dok na prigradskim linijama prevoz putnika obavljaju 242 vozila Laste, Lastre i Strele.

Jutros rano sam imao sastanak u GSP. Od 736 vozila 569 su autobusi, 70 trolejbusi i 98 tramvaji. Prema izveštaju koji su mi podneli klima uređaji su ispravni u 425 autobusa, svakodnevno popravljaju klima uređaje u sedam-osam  autobusa, tako da će za deset dana klima uređaji raditi u 500 autobusa, odnosno u svim autobusima u kojima je to tehnički moguće, naglasio je on.

Kada je reč o trolejbusima, Vesić je istakao da su klima uređaji ispravni u 53 vozila i svakodnevno se popravljaju po tri vozila, tako da će za šest do sedam dana klime raditi u svim trolejbusima.

On je najavio i da će oko 103.000 beogradskih osnovaca od 1. septembra dobiti besplatne tablete i digitalne udžbenike, a prva dva razreda osnovne udžbenike.

Projekat grada Beograda „Beotablet“ podrazumeva da sve učenice i učenici od trećeg do šestog razreda, njih 67.592, dobiju besplatne tablete kao i digitalnu verziju udžbenika.

Prema rečima Vesića, vrednost tableta je oko 5,5 miliona evra, a grad Beograd je izdvojio 190 miliona dinara za kupovinu udžbenika i četiri predmeta za decu koja idu u prvi i drugi razred.

Vesić je rekao da je grad Beograd kupio 67.592 tableta proizvođača „Lenovo“, koji teži 305 grama i svaki je osiguran tri godine.

Roditelji neće ništa platiti ako dete razbije tablet ili ako bude ukraden, jer je grad osigurao tablete na tri godine. Tableti su zaključani od 22 do šest sati i na njima će moći da se koriste samo sajtovi koji su na beloj listi Ministarstva prosvete.

Svaki tablet ima karticu sa besplatnim internetom, tako da će deca bez obzira na to da li imaju kućni internet moći da ih koriste, pojasnio je Vesić i najavio da grad Beograd kupuje i 6.752 laptopa za nastavnike i učitelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari