Opština Čukarica kreće danas u veliku akciju zaštite i uređenja Rakine bare, jedinog pravog kraškog jezera na području Beograda. Jezero se nalazi u prigradskom naselju Sremčica, na samo 20 kilometara od centra grada. Nekada je Rakina bara bilo omiljeno kupalište i prirodna oaza bogata ribom.

Danas je od Rakine bare ostala, bukvalno – bara. Zapuštena, zagađena, zarasla u korov. Od ribljih vrsta odavno nema ni traga.

To je podstaklo ljude u opštini Čukarica da pokrenu ozbiljnu akciju kako bi spasli ovaj jedinstveni biser prirode. Većurađeni idejni projekat uređenja jezera i priobalja, podržala su i gradska komunalna preduzeća i Sekretarijat za zaštitu životne sredine i građani Sremčice. U današnju, ali i u predstojeće slične akcije, uključiće se specijalizovane ekipe JKP Gradske čistoće, Gradskog zelenila, udruženja ribolovaca, komunalna inspekcija Čukarice i naravno građani Sremčice, kojima je najviše stalo da povrate stari sjaj Rakine bare.

Pre nego što je stvorena Ada Cigalnija, danas omiljeno gradsko kupalište, Rakina bara u Sremčici bila je jedno od malobrojnih mesta gde su mladi iz glavnog grada dolazili na romantična noćna kupanja. Ovo kraško jezero tada je bilo vrlo duboko i važilo je za opasno mesto gde se udavilo desetak kupača. Danas je jezero duboko manje od dva metra. Ovde više niko ne dolazi, jer je voda zagađena do te mere da bi uskoro mogla postati žarište zaraze.

Fekalne vode koje su se godinama izlivale u Rakinu baru, tek prošle godine su delimično usmerene u kanalizacionu mrežu, ali prilazi vodi su takvi da jezero više liči na gradsku deponiju. Čak je i voda počela da nestaje iz jezera jer su neki meštani iskopali rupe kako bi isušili jezero. Takozvana vrtača, smeštena je na najnezgodnijem mestu, odmah pokraj izvora iz kojeg se bara napaja. U toku većeg dela godine voda i ne stiže do bare većponire u vrtaču i tako se bara isušuje. Ako se dotok vode smanji, bara će se pretvoriti u ogromnu septičku jamu.

Zaštita Rakine bare u Sremčici mora brzo početi. Jezero je na ivici odumiranja, a nekada je bilo prepuno riba. Meštani su u ovim vodama mrežama hvatali šarane teške i po pet kilograma. Do pre neku godinu na jezeru su se održavala i ribolovačka takmičenja. Sada je u jezeru tek poneka preživela riba. Meštani tvrde da je voda u jezeru bila toliko čista da se mogao videti svaki kamen na dnu. Obala je bila peskovita, a mnoge generacije ovde su naučile da plivaju. U svakom slučaju, ostaje nada i rešenost opštine Čukarica da ovo nekad poznato i popularno jezero, vrati prvobitnoj nameni.

Planirali turistički centar

Pedesetih godina prošlog veka postojala je namera da se jezero preobrazi u turistički centar uređenjem obale, izgradnjom restorana i raznih ugostiteljskih objekata. Ideja, međutim, nije naišla na razumevanje svih nivoa vlasti, sećaju se stariji žitelji kraja. Prepuštena nemaru vlasti i aljkavosti pojedinih ljudi iz kraja, Rakina bara je počela da propada do sadašnjeg alarmantnog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari