Za legalno taksiranje - prepreka radno iskustvo 1Foto: Una Miletić

Grupa taksista počela je juče da štrajkuje ispred Vlade Srbije zbog „pooštrenih“ uslova da za dobijanje taksi dozvole prema kojima, između ostalog moraju imati pet godina radnog iskustva.

Oni su parkirali svoja vozila na trotoaru u Nemanjinoj ulici, postavili transparente i najavljuju da će tu akciju ponavljati narednih dana od 8 do 15 sati, dokle god ih neko iz Vlade ne primi i ne sasluša.

Taksisti optužuju aktuelnu gradsku vlast da „ih je prevarila“ zato što su dobili obećanje da će problem njihovih dozvola biti rešen, ali se to nije desilo.

– Imamo sve papire koji su potrebni za dobijanje taksi dozvola ali su nas država, Vlada Srbije i Grad prevarili, jer su nam 2016. dali papir sa kojim možemo da radimo. Godinu i po dana smo radili sa tim papirom, u kome piše da imamo sve potrebne uslove za obavljanje taksi delatnosti u Beogradu. Nakon toga su ukinuli papir, dodali nove uslove, i to retroaktivno što nije po zakonu. Treći put smo ovde i tražimo da nas neko u Vladi primi, da vidimo da li uopšte žele da reše naš slučaj – kaže Dušan Đukić, taksista bez dozvole iz Beograda.

Novi uslovi, koje je vlast zadala za dobijanje radne taksi dozvole, su 5 godina radnog iskustva na poslovima vozača, koji se dokazuju radnim stažom, kažu taksisti.

– Nama sude po nekom novom njihovom pravilu. Mi zbog toga moramo da stojimo ovde i da se smrzavamo jer ne možemo da radimo, da privređujemo, da živimo a uložili smo mnogo novca da bi postali taksisti, morali smo da završavamo škole, dajemo državne ispite, kupimo kola i ostvarimo ostale uslove koji moraju da se ispune pri predaji zahteva za dobijanje dozvole u Sekretarijatu za saobraćaj. Zato smo mi ovde i bićemo ovde dok nam se ne ispuni zahtev – naglašava Đukić.

NJihov zahtev je dobijanje radne dozvole. Taksisti traže da ih prime u Vladu da bi mogli da se dogovore sa nadležnima, dodaje jedan od taksista koji je prisustvovao štrajku, Stanislav Milin.

– Imamo saobraćajnu školu, polagali smo poznavanje grada, a uslov za to je da imamo B kategoriju od 7 godina. U protokolu u tački broj dva stoji da ispunjavamo sve uslove. Protokol su potpisali šef kabineta predsednika Vučića, Ivica Kojić, i kabineta gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Luka Tomić – kaže taksista bez dozvole Milin.

Oni su zbog istog problema štrajkovali glađu nekoliko dana prošle godine, međutim ni tada niko od gradske vlasti nije pokazao interesovanje za izmenu uslova za dobijanje dozvole i pronalaženje alternativnog rešenja za njihove zahteve.

„Vučiću, pomozite nam!“

Na jučerašnjem štrajku okupilo se dvadesetak taksista sa napisanim parolama „Gradska vlast i Sekretarijat za javni prevoz ne poštuju Ustavni zakon Republike Srbije pravo na rad“ i “ Predsedniče Vučiću pomozite nam, dozvolite nam da radimo kako bismo prehranili svoju decu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari