Za praznično osvetljenje 150 miliona dinara 1

Postavljanje novogodišnjeg osvetljenja biće završeno ovih dana, a beogradske ulice svetleće praznično naredna tri meseca. Nedovoljno jasne izjave zvaničnika prethodnih dana o tome koliko će to koštati gradski budžet pojasnio je gradonačelnik Siniša Mali.

Osvetljenje će biti uključeno 90 dana, pa će utrošena struja koštati oko dva miliona dinara, dok je 150 miliona dinara izdvojeno za kupovinu novih svetiljki, rekao je Mali za Danas.

– S obzirom na to da smo poslednjih sedam godina postavljali iste, reparirane ukrase, kojima je rok trajanja do tri godine, odlučili smo da ove godine uložimo više u novogodišnje osvetljenje kako bi Beograd zasijao u pravom svetlu i naravno privukao što veći broj turista – naveo je gradonačelnik.

On je dodao da je iskustvo prethodnih godina pokazalo „da je i na ovaj način, između ostalog, moguće privući veći broj turista u našu prestonicu“.

– S obzirom da je to da je to dugoročna strategija Grada, zaista se trudimo da našim gostima obezbedimo kvalitetan ugođaj i zanimljive programe. Od januara do avgusta ove godine smo imali milion noćenja, a za novogodišnje praznike očekujemo rast od bar 20 odsto, tako da verujemo da ćemo imati rekordan broj stranih turista. Najviše gostiju očekujemo iz regiona s obzirom na to da će tri dana nastupati muzičke zvezde koje su popularne i van granica naše zemlje. Imaćemo veoma bogat program od 1. decembra na raznim lokacijama u gradu i verujemo da će nam se ove investicije višestruko isplatiti – dodao je Mali.

Ipak, nije retko mišljenje da su troškovi organizacije novogodišnje proslave previsoki i neopravdani. Zoran Alimpić, odbornik DS u Skupštini grada, smatra da je preterano „da grad svetli četvrtinu godine“.

– Prošle godine premijer je grdio gradonačelnika što nije na vreme postavljeno osvetljenje, jer „građani više kupuju kada su raspoloženi“, što je ponižavajuć tretman sugrađana kao nekih naivnih bića koja bi kupovala, samo im treba šareno svetlo. Građani će kupovati onoliko koliko im to finansijska situacija dozvoli, a ona je veoma loša. S druge strane, turisti uvek dođu, Beograd je jedna od atraktivnijih destinacija, i doček treba organizovati. Međutim, treba voditi računa o nivou i kvalitetu programa, ali i o novcu. Ako stalno pričamo da treba da se štedi, i štedimo na socijalnim davanjima i penzijama, trudnicama i porodiljama, onda može da se prištedi i na proslavama – rekao je Alimpić.

On je dodao „da se nada da će gradska vlast ovoga puta biti realnija u najavama“.

– Prošle godine je bila i ona čuvena najava da će Beograd posetiti 90.000 bugarskih turista, a na kraju je došao tek mali deo gostiju iz Bugarske. Takođe, nemamo previše razloga da budemo preterani optimisti, odnosi u regionu i događaji u zemlji ne deluju baš privlačno za turiste, pa i to treba uzeti u obzir – rekao je Alimpić. On je dodao da će opozicioni odbornici u gradskoj skupštini zatražiti da svi podaci budu transparentni i javni, kako bi građani mogli sami da procene da li je taj trošak zaista opravdan.

Na pitanje koliko će ukupno novca biti izdvojeno za ostali, prateći program proslave, nismo dobili odgovor. Takođe, ostalo je otvoreno i pitanje kolike prihode od proslave u gradskom budžetu očekuju čelni ljudi grada.

 

Osvetljena 51 lokacija

Iz JKP „Javno osvetljenje“ Danasu su nedavno odgovorili da je za praznično osvetljenje „planirano 30 miliona dinara, ali je posle rebalansa, po odluci gradonačelnika, opredeljeno još 120 miliona dinara“. U odgovoru preduzeća stoji i da će ove godine, za razliku od prethodnih, biti ukrašena 51 lokacija umesto 27, kao i da je izdvojenim sredstvima obnovljena oprema i za 27 lokacija koja je stara pet godina. Gradonačelnik je nedavno izjavio da je kupljeno novih 26 kilometara lančanica, svetiljki koje se postavljaju na drveće, te da nas za Novu godinu očekuje „vatromet do sada neviđen u Beogradu“. „Prošle godine je trajao oko sedam minuta, a ove će biti pet ili šest puta intenzivniji“- najavio je Mali.

 

Za doček 2016. potrošeno 27 miliona dinara’]

Za proslavu Nove 2016, prema saopštenju Grada, potrošeno je 27 miliona dinara, a Beograd je zaradio 95 miliona evra. Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je „Grad u poslednje dve godine u ukrasno osvetljenje uložio 48 miliona dinara, dok je za sledeću godinu planirano 20 miliona dinara“. Prema rečima gradskih čelnika, oko Nove godine očekivalo se oko 150.000 turista, daleko više nego godinu ranije, kada je u Beogradu boravilo 70.000 stranaca, a Grad prihodovao oko 20 miliona evra, u šta su uračunate i zarade restorana, boravišne takse i prodaja suvenira. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom dva meseca, decembra 2015. i januara ove godine, Beograd je posetilo oko 110.000 turista, domaćih i stranih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari