Udruženje građana „Živeti uspravno“ juče je ispred kulturnog centra Servantes u Knez Mihailovoj ulici organizovalo akciju radi uspešne realizacije projekta „Zajedno u društvu“. Predstavnici udruženja su prolaznicima delili letke, propagandni materijal, kao i bonton po kome se treba ophoditi prema osobama sa invaliditetom.

– Ljudi različito reaguju na ovu našu akciju. Neki uzimaju materijal, dok ima i onih koji s nevericom gledaju i misle da im tražimo novac. A mi u stvari hoćemo da pokažemo da su i osobe sa invaliditetom deo ovog društva, da su razlike između nas neprimetne i da svi imamo jednake potrebe. U saradnji sa Udruženjem paraplegičara i kvadriplegičara Dunav i opštinom Zvezdara, došli smo na ideju da pokrenemo jedan ovakav projekat, koji podrazumeva edukaciju dece od petog do osmog razreda osnovne škole o tome šta su to osobe sa invaliditetom i kakve su jednakosti između nas. To je sve u cilju da deca koja imaju neku vrstu invaliditeta pohađaju normalnu školu, budu prihvaćena u društvu – rekao je za Danas Miloš Sadžak, predsednik udruženja.

Edukacija učenika krenuće od sledeće nedelje i sve osnovne škole sa teritorije Zvezdare imaće malo predavanje od dva školska časa, na kome će vizuelno i kroz štampani materijal, ali i neposrednim kontaktom upoznati osobe sa invaliditetom. Sadžak je izrazio nadu da će i sa drugih beogradskih opština stići pozivi za organizovanje ovakvih radionica.

Sadžak ističe da je gradski prevoz jedan od najvećih problema osoba sa invaliditetom i ističe da su u pogledu tog pitanja diskriminisani u odnosu na ostale građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari