Samostalni sindikat radnika predškolskog obrazovanja u Beogradu najavio je juče da će stupiti u štrajk ukoliko im plate ne budu povećane za 20 odsto.

Predsednica sindikata Ivanka Vasićna konferenciji za novinare rekla je da će ako njihov zahtev ne bude ispunjen tokom naredne nedelje saopštiti tačan datum početka obustave rada.

– Plata spremačice u beogradskim vrtićima iznosi 17.000 dinara, dok vaspitači u proseku primaju 32.577 dinara što nije dovoljno za pristojan život – kazala je Vasićeva.

Ona je navela i da gotovo mesec dana traje prepiska sa novim gradskim sekretarom za socijalnu i dečiju zaštitu Vladanom Đukićem i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, ali da konkretnih rezultata i pravih pregovora još nema. Ona je dodala da je 25. septembra održan i sastanak sa novim gradskim sekretarom Vladanom Đukićem, ali da na tom susretu nisu dobili konkretan odgovor na njihov zahtev.

Prema rečima Vasićeve zaposlenima u beogradskim predškolskim ustanovama uskraćeni su i topli obrok i regres, prava koja su im zagarantovana zakonom o radu. U Beogradu ima 6.800 zaposlenih u vrtićima čiji je osnivačSkupština grada. Samostalni sindikat ima članstvo u svih 16 predškolskih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari