Šta je sve opozicija predložila, a vladajuća većina odbila za Beograd 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Na sednici Skupštine Beograda odbijeni svi predlozi dopune dnevnog reda koje je predložila opozicija, među kojima je i zahtev za smenu Marka Stojčića sa pozicije glavnog gradskog urbaniste.

Na dnevnom redu će se naći rešenje o prestanku dužnosti glavnog urbaniste, kao i rešenje o njegovom ponovnom imenovanju.

Odbornica Dveri Radmila Vasić podnela je dva zahteva: da se reši kanalizacija u prigradskim naseljima opštine Čukarica, poput Sremčice, Umke, Pećana i drugih, koja imaju više od 50.000 stanovnika, kao i da se Stojčić smeni sa pozicije glavnog gradskog urbaniste.

Kako je navela, smenu traži zbog kršenja Pravilnika o sadržini, načinu i postupku izrade planskih dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja i zakona o planiranju i izgradnji, čime je naneo nepovratnu štetu kulturno-istorijsko dobru Kosančićev venac.

Odbornik Poslaničke grupe Ujedinjeni Aleksandar Radojičić podneo je predlog za formiranje radnog tela za osnivanje Fonda za zelenu transformaciju i Fonda za digitalnu transformaciju.

Odbornica iste poslaničke grupe Mila Popović podnela je čak osam predloga i svi su odbijeni.

Ona je predložila donošenje odluke o obrazovanju radnog tela radi pretresanja pitanja nelegalnih ozakonjenja, odluke o promeni naziva Zoološkog vrta u Beo ZOO vrt – rt dobre nade – Vuk Bojović, kao i da se na dnevni red stave informacija o premeštanju Zoološkog vrta i informacija o planovima i radovima na zemunskoj pijaci.

Popović je tražila i da se na dnevni red stave informacija o razlozima neizvršavanja obaveza Beograda shodno tački 2.2.10.35. – 37 Poglavlja 23 u procesu evro integracija i informacija o razlozima iz kojih nije formirana Radna grupa za praćenje i implementaciju Plana održive urbane mobilnosti, kao i Radne grupe za implementaciju tog plana.

Poslanici su odbili i njen predlog da se u dnevni red sednice uvrsti odluka o formiranju Saveta za osnivanje stanovanja uz podršku za odrasle osobe sa teškoćama u razvoju, kao i da se formira Savet za osnivanje dnevnog centra za lica sa demencijom na beogradskim opštinama.

Odbornik odborničke grupe Moramo Dobrica Veselinović predložio je da se u dnevni red uvrsti Odluka i izradi mišljenja Sekretarijata za zaštitu životne sredine i zahtevu kompanije Junirisk za izdavanje nove dozvole za skladištenje i tretman opasnog i neopasnog otpada na lokaciji operatera u Barajevu.

Osim toga, Veselinović je predložio i usvajanje Odluke o izradi programa za besplatnu imunizaciju građanki do 30 godina starosti HPV vakcinom, kao i Odluke o hitnom inspekcijskom nadzoru objekata na teoriji Beograda izgrađenih nakon 2011. godine radi pripreme izveštaja o stanju i propremljenosti objekata na prirodne nepogode.

Predložena je i Odluka o vanrednom inspekcijskom nadzoru tehničke ispravnosti i namene splavova i plutajućih objekata na rekama u Beogradu, kao i preporuka Skupštine grada Beograda za gradsko prvobranilaštvo o potpisivanju sudskih troškova u slučajevima gde tu žitelji povuku tužbe prema gradskim ustanovama – vrtićima i školama na osnovu predmeta Rea2 15557/2019.

Odbornica odborničke grupe Moramo Dobrila Joksimović predložila je da se u dnevni red uvrsti i Predlog rasprave o doslednoj primeni i kontroli sprovođenja Zakona o dobrobiti životinja, koja podrazumeva primenu Pravilnika o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu.

Na sednici će se odlučivati i o raskidu ugovora o javno-privatnom partnerstvu u obavljanju delatnosti eksploatacije i održavanja sistema za naplatu karata i upravljanja vozilima u javnom linijskom prevozu putnika u Beogradu između Grada i firme Kontekart Southeast Europe DOO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari