Naselja Jajinci, Rakovica i Miljakovačka šuma ostali su bez električne energije u noći između ponedeljka i utorka zbog pokušaja krađe bakarnog voda. Kako saopštavaju iz Elektrodistribucije, nepoznati počinioci su presekli vazdušni vod koji nije bio pod naponom, ali je on pri padu prekinuo kompletan srednjenaponski vod za Jajince.

Na mestu havarije izbio je i požar pa stanovnici tog dela grada nisu imali struju do utorka do osam časova izjutra, kada su radnici EDB nakon osmočasovne intervencije uspeli da normalizuju snabdevanje električnom energijom.

– Huligani kradu kablove isključivo zbog bakra koji na crnom tržištu prodaju za nekoliko stotina evra. To je za njih veliki novac budući da se radi o stanovnicima u nehigijenskim naseljima, ali je za nas šteta daleko veća i dostiže nekoliko stotina hiljada evra. Zbog krađa, u proseku jednom mesečno, imamo prekide u snabdevanju, a povremeno i veće havarije kao što je bila ona pre godinu dana kada je neko ukrao sve bakarne delove iz podstanice u Kaluđerici. Na meti lopova najčešće su električni vodovi kod mosta Gazela, ali i šahtovi u blizini velikih gradilišta – kaže za Danas Sandra Alagićiz EDB.

Ona naglašava da kradljivci ne mare što su kablovi skoro uvek pod visokim naponom, te da tako reskiraju i svoj život. Međutim, način na koji su kablovi ponekad ukradeni govori da je počinilac ili stručno lice, ili da su lopovi svoj „zanat“ usavršili do perfekcije.

– Jedini vid brobe protiv krađa, budući da počinioci skoro uvek pobegnu, jeste kažnjavanje onih koji bakar kupuju na crno. Tako se većzna da u Batajnici postoji mesto gde se ukradeni bakar može prodati, a slična je situacija i u ostalim rubnim delovima grada – napominje Alagić.

Podsećamo, na meti „lovaca na bakar“ u poslednje vreme bili su i poklopci šahtova i kablovi semaforske signalizacije. Međutim, lopovi nisu poštedeli ni kulturne spomenike pa su tako bakarne ploče ukradene i sa spomenika stradalima na Starom sajmištu, te sa biste Nikole Tesle ispred Elektrotehničkog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari