Sindikat lekara i farmaceuta Srbije uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Siniši Malom, povodom preporuke upućene direktorima zdravstvenih ustanova da svi zaposleni moraju da dobiju bus-plus kartice.


Kako se još navodi, pomenuta preporuka izazvala je veliko uznemirenje među zdravstvenim radnicima jer smatraju da se na taj način ugrožavaju njihova prava.

– Zaposleni po Zakonu o radu imaju pravo na plaćanje bus-plus kartice, ali nisu obavezni da to i urade, već mogu sami izabrati na koji način će im se nadoknaditi troškovi za prevoz. Nigde u Zakonu ne stoji da se osporava izbor zaposlenog, kao i da radnik mora da uzme bus-plus karticu, a da nema pravo na nadoknadu troškova. Ovo je već treći pokušaj da se zaposlenima nametne nepravno i protivzakonito tumačenje, odnosno primena njihovog prava – navodi se u saopštenju.

Lekari i farmaceuti ne spore dobru nameru gradonačelnika da se pomogne Gradskom saobraćajnom preduzeću, ali tvrde da se ovim potezom „generiše novo i nepotrebno nezadovoljstvo zaposlenih u zdravstvu”.

– Najprihvatljivije bi bilo da se zadrži način koji je funkcionisao nekoliko decenija, a da ostaje na GSP Beograd da iznađe druge mogućnosti kako bi privuklo što veći broj putnika – navodi se u pismu, koje je potpisala Dragana Cvetić, predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Da podsetimo, gradonačelnik Siniša Mali izjavio je da se očekuje pomoć Vlade Srbije i odluka na nekoj od narednih sednica kojom će se od javnih preduzeća i državnih ustanova u Beogradu zahtevati da za svoje zaposlene kupuju mesečne karte.

Gradski menadžer Goran Vesić, uputio je otvoreno pismo kompanijama koje imaju više od 200 zaposlenih, apelujući na ta preduzeća da podrže napore grada u stabilizaciji javnog prevoza i plaćaju radnicima markice, jer će se na taj način ostvariti značajne uštede i smanjiti troškovi korišćenja istog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari