"Da li je najavljena neka invazija na grad, čega se plašite": Sednica Skupštine Zaječara protekla burno, uz obezbeđenje 1Foto: M. S. / Danas

Današnja 19. sеdnica Skupštinе Zaječara, počela je tako što su na stepenicama u Gradskoj upravi, stajali pripadnici obezbeđenja. Nije bilo zvaničnog objašnjenja zbog čega su oni tu stajali, ali se među odbornicima čulo da je razlog zato što je prošla sednica prekinuta ulaskom građana.

Zbog toga je, ako su priče tačne, od ove sednice uvedeno i akreditovanje novinara, pa tako oni koji nemaju naviku da često ulaze na sajt grada – nisu mogli da uđu ne sednicu, pošto je sajt bio jedino mesto gde se ta informacija mogla pročitati.

Najviše pažnje ali i rasprave između odbornika vlasti i opozicije bilo je oko Predloga Odluke o četvrtoj izmeni budžeta za tekuću godinu, Predlogu Odluke o budžetu za narednu godinu, kao i davanju saglasnosti na nacrte i zaključenje akata za potrebe izgradnje solarne elektrane “Solarina”.

Odbornik opozicije Uglješa Đuričković predložio je da nezaposleni ne plaćaju prevoz u Zaječaru, ali su odbornici vladajuće većine to odbili.

“Trebalo bi da je prevoz besplatan za sve, s obzirom da grad Zaječar veliki novac daje kompaniji “Nikolić prevoz” za gradski i prigradski prevoz. Nezaposleni treba da se stave u grupu koji ne plaćaju, pošto i oni teško žive”, kazao je Đuričković.

Opozicioni odbornik, Miloš Stojadinović, upitao je zašto su pripadnici obezbeđenja danas stajali ispred skupštinske sale, i upitao predsednika Skupštine Stefana Zankova “čega se vi plašite”.

“Zbog čega ste doveli obezbeđenje? Da li je najavljena neka invazija na grad Zaječar, na Skupštinu? Čega se mi ovde plašimo? Da li se vi plašite odbornika opozicije pa ste ih doveli. Ova situacija je zaista loša. Zašto se budžet grada troši na obezbeđenje. Možda ima razlog ali mi ga trenutno ne vidimo”, kazao je on.

On je takođe kritikovao spajanje više tačaka koje jedna sa drugom nemaju nikakve veze.

“Zanimljivo je kada sve poskupljuje, nama je budžet za 2024. godinu manji od budžeta za ovu godinu. Ovo je samo prikaz kako vodite grad. Da ne govorim o projektima o kojima godinama pričate, i svake godine ih spominjete. Sve projekte koje šest godina spominjete, nisu pomereni sa mrtve tačke. Za to vreme škole su hladne, a vi planirate da gradite Park imperatora. Znate zbog čega ga gradite? Zato što nas sve vreme vraćate u doba imperatora. Nemamo grejanje, nemamo struju, nema hrane. I treba da ga napravite, pošto nas u to doba vraćate”, objasnio je Stojadinović.

I odbornik Đuričković se osvrnuo na obezbeđenje koje je dočekalo odbornike na stepenicama Gradske uprave Zaječar.

“Građani moraju da znaju da se iz budžeta plaćaju ljudi za koje nisam siguran šta rade ispred skupštinske sale. To su pripadnici privatnog obezbeđenja gradonačelnika, koji “kukavički” danas nije smeo da dođe”, kazao je Đuričković.

Odbornik Đuričković poručio je vladajućoj većini da je ovo poslednji budžet koji oni donose, i da je to kraj njihove vladavine.

“Bungalove na Kraljevici niste sredili 10 godina, a sada obećavate Park imperatora. Potrošili ste stotine miliona dinara koji su završili u privatnim džepovima”, poručio je on.

I on je podsetio na dugogodišnja obećanja vlasti, koja se godinama ponavljaju, a ništa nije realizovano.

“Nema realizacije projekata, pošto su svi pametni otišli iz grada. Sve ste ih oterali, pa sada nema ko da vodi grad”, istakao je on.

Odbornik Dejan Krstić kazao je da iz dana u dan gradska vlast ide iz katastrofe u katastrofu.

“Budžet je zajednička kasa. Ona treba da bude za narod, a vi ste se nakačili i trošite novac, a za narod nema ništa. Vi ne želite da o tome diskutujemo, zato spajate po deset tačaka”, kazao je Krstić.

On se osvrnuo i na to da vlast već zatvara apoteke i ambulante po selima, a pri tom gradi Park imperatora.

“Umesto da čuvate Romulijanu, koja se urušava, vi pravite kič – Park imperatora. Ovo je katastrofa”, poručio je on i dodao:

“Napravili ste stadion. Tamo je konjički, pa planirate Park imperatora, pa je tu vašar. Sve na jednom mestu. Tako vi vidite izgradnju. O kakvom vi turizmu govorite? Molim da direktorka Turističke pokaže svoju diplomu. Nije turizam kotlić sa tri kila mesa”, poručio je on.

O izgradnji solarne elektrane govorila je opoziciona odbornica Aleksandra Stojanović, koja je okrenula broj pomenute firme, ali broj koji je upisan nije bio validan.

“Gde će se graditi elektrana moraće da se krči šuma. Imamo utisak da smo u Tolkinovom romanu, i da orci nadiru sa svih strana i seku drveće. Strašno. Na sajt Solarine kada okrenete broj nećete dobiti ništa, pošto broj ne postoji”, kazala je ona i okrenula broj”, kazala je ona.

Odbornik Stojadinović takođe je govorio o izgradnji elektrane Solarina.

“Kao što smo čuli broj nije važeći. Videli smo već kakvi se projekti kod nas rade, od rasvete do igre na vodi. Sve je to neki vid pljačke koji je centralizovan sa neke druge strane. Solarina je u of šor zoni, u Luksemburgu. Vama iz SNS smetaju mediji iz Luksemburga ali vam ne smeta firma iz iste države kada dolaze da rade kod nas”, objašnjava Stojadinović.

On kaže da kada se malo “zagrebe” dolazi se do zakonskog zatupnika, a reč je, kako je rekao, osobi koja je bila sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, u kom se bavila obnovljivim izvorima energije.

“Agencija za sprečavanje korupcije kaže odredbama člana 55, stav 1, zakonom je propisano da lice kome prestane javna funkcija, dve godine po prestanku funkcije, ne može bez saglasnosti Agencije da zasnuje radni odnos odnosno poslovnu saradnju sa preduzećem, firmom koja ima poslovni odnos sa organom javne vlasti u kojima je javni funkcioner vršio javnu funkciju. Ko izdaje dozvole za elektrane? Pa ministarstvo rudarstva i energetike. Ovo je jasno kao dan da se radi o korupciji”, poručio je Stojadinović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari