Advokat koji zastupa građane u Nišu: Prekršajni nalozi protiv učesnika ekoloških protesta su politički motivisani 1Foto: V. Torović

Advokat Vladan Mančić iz Niša, jedan od branilaca koji pred sudom zastupa građane na jugu Srbije protiv kojih su podneti prekršajni nalozi zbog zadržavanja i kretanja na kolovozu na ekološkim protestima tokom decembra, ocenio je da su ovakvi postupci politički motivisani sa ciljem da se zastraše učesnici tih skupova.

Nije cilj da se zaštiti pravni poredak već da se ovakvim besmislenim prekršajnim postupcima građani uplaše kako ubuduće ne bi učestvovali u ovakvim protestima. Na ovaj način je ugrožena sloboda javnog okupljanja koja je zagarantovana Ustavom Republike Srbije i međunarodnim konvencijama”, zaključio je Mančić.

On je kazao da je jedan od advokata koji zastupa građane u Nišu, Pirotu i Prokuplju protiv kojih je policija podnela na desetine prekršajnih naloga zbog kretanja i zadržavanju na kolovozu, po članu 333. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Međutim, ovde se radi o besmislenim prekršajnim nalozima jer smisao te zakonske odredbe je da se sankcioniše zadržavanje i kretanje po kolovozu koje ometa saobraćaj, a u ovim slučajevima saobraćaj je već bio obustavljen. Zašto policijski službenici nisu sprečili održavanje tog skupa, ako je već iz bilo kog razloga bio nezakonit”, zapitao je advokat.

On je podsetio da je kao dokaz protiv njegovih klijenata navedeno “neposredno opažanje policijskih službenika, pri čemu nijedan od njih nije legitimisan na licu mesta“.

Advokat koji zastupa građane u Nišu: Prekršajni nalozi protiv učesnika ekoloških protesta su politički motivisani 2
Foto: Vesna Torović

Uniformisanih policijaca na protestima u ovim gradovima nije bilo, pa se postavlja pitanje kako su oni mogli tačno da znaju i prepoznaju ko je od građana učestvovao na protestima. Jedino ako je bilo snimanja na nezakonit način. Posebnim Pravilnikom Ministarstva unutrašnjih poslova iz 2020. godine tačno se propisuju uslovi i način na koji mogu da se snimaju javni skupovi. Ovde ti uslovi nisu ispunjeni”, kazao je Mančić.

On je napomenuo da zastupa i građane koji su dobili prekšajni nalog za organizovanje skupa koji nije prijavljen i koji je održan, iako ga je policija zabranila.

Protiv tih građana se vodi postupak jer su osumnjičeni da su organizovali ekološke skupove, a oni su samo preko društvenih mreža delili informacije o skupu, mestu i vremenu održavanja. Zakonom je određeno da se organizatorom nekog skupa smatra osoba koja poziva, priprema i organizuje neki skup. Dakle, neophodno da sva tri uslova budu ispunjena istovremeno. Prenošenje informacija o nekom skupu se ne može smatrati čak ni pozivanje, a kamoli priprema i organizovanje nekog skupa“, konstatovao je branilac.

Mančić očekuje da će sudovi u svim ovim slučajevima doneti oslobađajuće presude ili da će ih odbaciti zbog formalnih procesnih nepravilnosti.

Odbačena prekršajna prijava protiv čelnice SSP u Nišu

Prekršajni sud u Nišu stavio je van snage prekršajni nalog protiv predsednice niškog odbora Stranke slobode i pravde Jelene Milošević koji je policija izdala zbog njenog „kretanja kolovozom“ za vreme ekološkog protesta jer je bio „neuredan“.

U rešenju Prekršajnog suda navodi se da je on naložio Policijskoj upravi Niš da u zakonskom roku otkloni konkretne nedostatke na koje joj je ukazao, ali da PU to nije učinila, tako da je prekršajni nalog stavljen van snage.

Milošević je dobila prekršajni nalog 13. decembra, ali nije želela da plati novčanu kaznu od 5.000 dinara, već je Prekršajnom sudu podnela zahtev za sudsko odlučivanje po nalogu, sa ciljem da se “tokom postupka rasvetli na koji način je utvrđen njen legitimitet, kada nije legitimisana“.

Prekšajni nalozi su podneti i protiv dekana Pravnog fakulteta Gorana Obradovića i predsednika Narodne stranke u Nišu Đorđa Stankoviča.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari