Advokat Tapušković: Država ne sme da uvede smrtnu kaznu i tako se spusti na nivo dželata 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Advokat Branislav Tapušković izjavio je danas da je ukidanje smrtne kazne civilizacijska tekovina i da se zato nikad više ne sme dopustiti da se država sputi na nivo zločinca i dželata.

„I da bi to bilo jasno, zato što se duboko veruje da smrtna kazna može da zaplaši potencijalne izvršioce krivičnih dela, navešću samo tri stvari koje u najvećoj mogućoj meri opovrgaju to verovanje“, rekao je Tapušković za agenciju Beta, konstatujući da se ideja o vraćanju smrtne kazne javlja kad se dese strašna krivična dela.

„Prvo, smrtna kazna ne može zaplašiti nekog ko ne zna da će ubiti, ko će se na to u trenutku odlučiti. Pod dva, pitanje je da li će se ikada naći makar jedan čovek koji će zaustaviti svoj ubilački pokret razmišljajući o kazni. I treće, nikad nije dokazano da je smrtna kazna uticala da je jedan ubica koji je već odlučio da to postane od svoje namere odustao, jer će se smrti plašiti posle presude, ali ne pre zločina“, objasnio je Tapušković.

On je naglasio da su ove tri stvari produkt istraživanja ljudi koji su se bavili problemom zločina.

Takođe je rekao da bi u svakom slučaju advokatura morala da uloži sve svoje snage da se smrtna kazna više nikad ne uvede.

„Doživotni zatvor je, po mom mišljenju, mnogo teža kazna, da osuđeni taj greh koji je napravio nosi dok je živ i da ispašta zbog toga“, rekao je Tapušković.

Tapušković je podsetio i da bi uvođenjem smrtne kazne u pravni sistem Srbije bio ugrožen status države na putu ka Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari