Advokatska komora Beograda: Vladine mere moraju da budu dobro osmišljene, a ne da se stvara privid gašenja požara 1Foto: Advokatska komora Beograda

Advokatska komora Beograda u saopštenju je izrazila najdublje saučešće porodicama žrtava nezapamćene tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i porodicama žrtava sinoćne tragedije u Mladenovcu.

“Prosvetnim radnicima izražavamo ljudsku podršku i želimo da nađu snage za rešavanje nagomilanih problema, pre svega nasilja i bezbednosti u školama. U trenucima koji su teški za celo društvo, pozivamo sve zvaničnike i medije da se usmere na pitanja od javnog interesa i deluju uzdržano i razumno, te da se uzdrže od senzacionalnog izveštavanja, plasiranja neproverenih informacija, izjava i aktivnosti kojima se zamagljuju uzroci problema u društvu, podstiču dalji nasilni događaji ili iznose osetljivi lični podaci učesnika u tragičnim dešavanjima”, navodi se u saopštenju.

Oni su sve vladine zvaničnike pozivali da budu svesni svoje odgovornosti.

“Niz tragičnih događaja kome svedočimo jasna je posledica urušavanja institucija i degradacije svake struke i profesije i uništavanje svih drustvenih i moralnih vrednosti. Pozivamo zvaničnike da učine nužne napore u okviru svog delokruga kako bi se situacija u društvu normalizovala”, naveli su.

Iz AKB-a naglašavaju da mere koje država preduzima moraju uvek biti razumne, srazmerne i dobro osmišljene, da deluju na uzroke problema, a ne da budu plod trenutnih rešenja i privida gašenja požara.

“Sve što država radi mora biti usklađeno sa civilizacijskim tekovinama, međunarodnim obavezama koje je Republika Srbija preuzela i ustavnim i zakonskim okvirom Republike Srbije”, zaključuju iz AKB-a.

Više informacija o tragediji čitajte u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari