Advokatska “vlast” bi civilizovano, “narod” bi radikalno 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/DS

Konferencija i vanredna sednica skupštine Advokatske komore Srbije održane proteklog vikenda dale su odgovor na jednu dilemu – advokati neće obustavom rada i blokadom pravosuđa tražiti povlačenje stava Vrhovnog kasacionog suda o bankarskim sporovima.

Otklanjanjem te nedoumice, međutim, nije objašnjeno koje korake će advokati preduzeti kako bi se povukao stav suda VKS-a.

Ako bi neki zaključak mogao da se izvuče iz subotnjih događaja, to je da advokatura ne može da se usaglasi oko toga kako bi ti koraci trebalo da izgledaju. Naime, većina advokata koji su prisustvovali konferenciji održanoj u Kombank dvorani, glasala je za predlog da se ide u obustavu rada identičnu onoj iz 2014. godine kada je pravosuđe paralisano zbog uvođenja javnih beležnika. Međutim, istog dana, većina delegata u skupštni Advokatske komore Srbije odbacila je ovaj predlog.

Tumačeći ovaj redosled događaja Čedomir Kokanović, jedan od vođa protesta “Ni korak nazad” i jedan od najglasnijih zagovornika obustave ističe da je on bio očekivan.

– Advokatski “narod” je svoj stav rekao na konferenciji, glasajući za obustavu rada do povlačenja stava Vrhovnog kasacionog suda. Međutim, advokatska “vlast” u vidu delegata skupštine je taj predlog odbacila jer se radi o delu advokature korumpirane vezama sa vlašću i bankarskim sektorom, ističe Kokanović.

Način na koji će borba advokata izgledati nadalje, prema njegovim rečima, prvenstveno zavisi od toga koliko su advokati besni raspletom subotnjih dešavanja.

– Ukoliko postoji dovoljan broj besnih ljudi preći će se na plan B, a to je vaninstitucionalni vid borbe i radikalizacija protesta. To će se raditi na taj način da protest advokata svakog dana bude vest dana i da se stvar podigne na nivo međunarodne krize. Time bi se izvršio pritisak na onog koji je sudu naložio da donese ovakav stav i pokazala politička cena takvog postupka, kaže Kokanović.

Ukoliko izostane kritična masa neophodna za vaninstitucionalnu borbu, napominje on, pitanje stava VKS-a će stati u red sa drugim pitanjima koja već frustriraju advokate.

– Onda ćemo tu bitku biti neki drugi put, napomnje Kokanović ističući da će se u narednih nekoliko dana iskristalisati koji pravac će prevladati.

Vid borbe protiv stava VKS-a nije odabrala ni skupština Advokatske komore Srbije. Nakon odbacivanja predloga konferencije da se ide u obustavu rada, skupština nije nastavila sa radom. Kako za Danas objašnjava Jasmina Milutinović, predsednica AKS-a odgovornost za to pada na dušu zagovornicima obustave.

– Nakon glasanja, publika koja je pratila sednicu sa balkona je vređala delegate i opstruisala rad do te mere da je bilo nemoguće odlučivati o bilo čemu. To naravno ne znači da je tu kraj. Konferencija je poslala jedan ultimativan zahtev koji podrazumeva bezuslovnu obustavu rada do povlačenja stava. Mi smo taj zahtev odbacili, ali nismo odustali od borbe. Način na koji ćemo da utičemo na predstavnike vlasti će biti utvrđen na narednoj sednici Upravnog odbora AKS-a, ističe Milutinović.

Da su unutar advokature postojali različiti stavovi oko toga kako primorati sud da povuče stav bilo je vidljivo i pre konferencije i sednice skupštine. Odmah nakon što je VKS doneo reviziju stava u septembru grupa advokata je organizvala protestna okupljanja nazvana “Ni korak nazad”. Organi komore su se ogradili od ovakvih okupljanja insistirajući na razgovoru kao metodu prevazilaženja krize. Da bi “motivisala” državu na razgovore, advokatska komora je sredinom oktobra organizovala dvodnevnu obustavu rada.

U srži ove priče nalaze se sporovi koje građani vode protiv poslovnih banaka. Naime, u sudovima postoji veliki broj predmeta, govori se o više od sto hiljada, u kojima su građani tužili banke zbog toga što su im, oni tvrde neosnovano, naplaćivali troškove obrade kredita. Vrhovni kasacioni sud je 2018. godine doneo stav o ovom pitanju na osnovu kojeg su sudovi počeli da presuđuju u korist građana. Međutim, tri godine kasnije usvaja se dopuna stava, koji kako tvrde advokati, preokreće stvar u korist banaka, a na štetu građana.

Disciplinske i krivične prijave

Neslaganja unutar advokature oko načina na koji bi se trebalo boriti protiv stava Vrhovnog kasacionog suda, prethodnih dana počinju da poprimaju zabrinjavajuće razmere. Sve je više razmenjeniih poruka na zajedničkih grupama u kojima se poziva na nasilje nad delegatima skupštine Advokatske komore Srbije. Takođe, kako je Danasu reklo više advokata, sednicu skupštine obeležilo je vređanje delegata, a predsednica AKS-a je i polivena vodom. Kako nam je rečeno, narednih dana biće zbog ovih incidenata podnete disciplinske i krivične prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari