Adžić Vukičević: Narednih dana zatvaranje kovid bolnice u Batajnici 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević najavila je danas da će zbog malog broja pacijenata prethodnih meseci, bolnica uskoro biti zatvorena.

Ona je za Radioteleviziju Srbije (RTS) kazala da je u prethodnih pet meseci situacija u toj bolnici stabilna a da je trenutno na lečenju 28 osoba, uglavnom  sa teškim malignim bolestima u završnim stadijumima.

„Sigurno će doći do zatvaranja narednih dana s obzirom da je broj pacijenata već standardno nizak. Takvi su planovi Ministarstva zdravlja“, navela je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Adžić Vukičević je najavila i da bi u narednom periodu ulogu kovid bolnice trebalo da preuzmu respiratorni centri dok bi objekat u Batajnici mogao da bude iskorišćen za palijativnu negu.

„Svakako bi to trebalo da bude palijativna nega s obzirom na rastući broj ljudi sa malignitetom u Srbiji i u zemljama u okruženju, ali i zbog činjenice da smo jedina zemlja u okruženju koja nema centar za zbrinjavanje bolesnika u završnim stadijumima malignih bolesti i drugih teških hroničnih bolesti i stanja“, navela je Adžić Vukičević.

Dodala je da je za 27 meseci rada, kovid bolnica u Batajnici primila oko 23.700 pacijenata od kojih je između 6.500 i 7.000 bilo smešteno u jedinicima intenzivnog lečenja.

„U jednom trenutku bilo je 120 intubiranih. To je bio neverovatan izazov, za našeg života se tako nešto sigurno neće ponoviti“, rekla je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari