Aero mobilna bolnica Ministarstva za vanredne situacije Rusije posle 20 godina ponovo u Prokuplju 1Prokuplje Foto: Wikipedia

U okviru međunarodne vežbe u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija u Srbiji, na platou ispred Doma zdravlja u Prokuplju postavljena je aero-mobilna bolnica Centra za vanredne situacije Rusije iz Sankt-Peterburga, saopštili su danas iz prokupačkog Doma zdravlja.

Bolnica je smeštena u desetak šatora opremljenih najsavremenijom opremom za pružanje pomoći u vanrednim situacijama.

„Tim ruskih lekara stručnjaka različitih profila predvodi doktor Igor Avramovič i, po njegovim rečima, spremni su da zdravstvenim radnicima Doma zdravlja i Bolnice predstave način postupanja u vanrednim situacijama na terenu i prezentuju njihovu stručnu spremnost i tehničku opremljenost“, kazala je agenciji Beta portparol Doma zdravlja Violeta Mirković.

Ona je istakla da će ruski lekari tokom boravka u Prokuplju obavljati stručne konsultacije sa srpskim lekarima oko nekih komplikovanih slučajeva i problema vezanih za dijagnostiku i lečenje pacijenata na osnovu medicinske dokumentacije.

Aero-mobilna bolnica će biti ispred Doma zdravlja do petka 28 jun.

Identična bolnica pred prokupačkim Domom zdravlja postavljena je i tokom NATO agresije 1999. godine na Srbiju.

Ona je 1999. godine služila za zbrinjavanje i lečenje povređenih ali i odvraćanje NATO trupa od gađanja ciljeva koji su bili u neposredoj blizini.

U znak zahvalnosti ruskom narodu za tu pomoć i zaštitu tokom NATO agresije 1999. godine u Prokuplju će na zgradi Doma zdravlja biti otkrivena spomen-ploča.

Spomen ploču će 27. juna svečano otkriti ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari