Aerodrom Ečka zatražio produženje za privremeni granični prelaz 1Aerodrom Ečka Foto: Miroslava Pudar

Aerodrom Ečka pokrenuo je sa Privrednom komorom Sbije inicijativu da se privremeni granični prelaz, koji je sada otvoren tri meseca, za početak produži bar na šest meseci.

To bi značajno doprinelo razvoju ne samo grada Zrenjanina, već i Pokrajine i cele države, smatra direktor Aerodroma “Ečka” Pave Marković i ističe da je potencijal aerodroma velik.

U ovom trenutku na aerodromu je smešteno trideset letelica a hangari su puni i traži se još mesta.

„Opremljeni smo da prihvatimo sve letilice do 5.700 kilograma poletno-sletne težine, funkcionišemo u dnevnim i noćnim uslovima za vazduhoplove koji saobraćaju u vizuelnim pravilima letenja, a u toku godine imamo i sezonski granični prelaz, za direktan prihvat gostiju iz inostranstva. Samim tim, rasterećuje se aerodrom “Nikola Tesla”, gde je uvek gužva“ kaže Pavle Marković.

Kako objašnjava, aerodrom “Ečka” može da odgovori na sve zahteve, i da proširi kapacitete, ukoliko se ukaže potreba za njegovim angažovanjem za potrebe transporta robe u okviru industrijske zone “Jugoistok” u Zrenjaninu.

„Trenutno je, zbog travnate piste, onemogućen prihvat većih i težih vazduhoplova, ali u budućnosti bi i aerodromu bio cilj da se širi i raste. Za to prostora uvek ima“, ističe Marković.

Aerodrom “Ečka” sagrađen je 1942. godine za potrebe ratne nemačke avijacije a lokacija ja odabrana za aerodrom zbog povoljnih geostrateških, geoloških i meteorloških uslova.

Tada su izgrađene i betonske piste, dužine 1800 i širine 50 metara, koje su nakon Drugog svetskog rata prekrivene zemljom, a nadzemni objekti su porušeni.

Obnova i izgradnja sadašnjeg aerodroma počinje devedesetih godina prošlog veka, nakon preseljenja sportskog i poljoprivrednog aerodroma i naselja Bagljaš, u Zrenjaninu.

Aerodrom je u ovom trenutku domaćin tri vazduhoplovne, odnosno letačke škole i dva servisa, od kojih jedan ima i međunarodnu licencu i radi punim kapacitetom.

Ovde rade škole “Prinčevi avijacije” i “Avijatičar”, Aero klub “Zrenjanin”, “Eskadrila” bar i “Eskadrila” šop, a na njemu se nalaze i oldtajmeri nekadašnjeg Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari