Agencija za bezbednost saobraćaja: Na putno-pružnim prelazima za četiri godine poginule 33 osobe 1Pruga u centru Niša: foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Agencija za bezbednost saobraćaja saopštila je danas da je, prema analizi saobraćajnih nezgoda koje je sprovela sa Infrastrukturom železnice Srbije, od 2018. do 2022. na putno-pružnim prelazima bilo više od 200 saobraćajnih nezgoda u kojima su poginule 33 osobe, što čini 1,2 odsto svih smrtnih slučajeva u saobraćajnim nezgodama.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana bezbednosti na putno-pružnim prelazima, navodi se da to ukazuje da putno-pružni prelazi predstavljaju mesta sa posebnim rizikom, prvenstveno za učesnike u drumskom saobraćaju, ali i za učesnike u železničkom saobraćaju.

Oko 16 odsto vozača priznalo je da je makar jednom prelazilo putno-pružni prelaz sa spuštenim polubranicama, na nebezbedan način, od tog broja oko 90 odsto su muškog pola, a više od polovine su starosti od 30 do 55 godina.

Prema podacima Infrastrukture železnice Srbije u Srbiji postoji 2.104 pružna prelaza, od čega je petina aktivna, a oko 1.711 ima pasivan način osiguranja, odnosno obeleženi su saobraćajnim znakovima i trouglom preglednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari