Agencija za sprečavanje korupcije: Husein Memić može biti većnik, ali ne i predsednik BNV 1Foto: N. Kočović

Agencija za sprečavanje korupcije izdala je mišljenje po kojem ministar u Vladi Srbije može biti član nacionalnog saveta nacionalne manjine, ali ne i predsednik tog najvišeg organa upravljanja nacionalnih manjina u Srbiji.

To mišljenje odnosi se na novog ministra turizma i omladine Huseina Memića koji je kao potpredsednik Sandžačke demokratske partije nosilac liste na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Tumačenjem zakona o sprečavanju korupcije i nacionalnim savetima nacionalnih manjina Agencija je ocenila da ne postoji sukob interesa u istovremenom obavljanju funkcija većnika u BNV i ministra u Vladi Srbije.

Naime, utvrđeno je da funkcija člana (većnika) BNV nije rukovodeća, a za koju je propisano da je ne mogu obavljati članovi rukovodećih organa političkih partija, izabrana i postavljena lica u državnim i lokalnim organima koji mogu uticati na rad Saveta.

S druge strane, Agencija je ocenila da su ministarska i funkcija predsednika Nacionalnog saveta nespojive i to jer se ti organi finansiraju iz budžeta Srbije čiji je Vlada Srbije predlagač.

Na taj način, navodi se u mišljenju Agencije, bile bi prekršene odredbe Zakona o sprečavanju korupcije kojima je zabranjeno korišćenje javne funkcije zarad sticanja bilo kakve koristi za sebe ili povezano lice.

Izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća održaće se u nedelju, 13. novembra, a na njima će učestvovati pet izbornih lista.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari