Agencija za zaštitu životne sredine: Zbog vremenskih prilika kvalitet vazduha u Beogradu bolji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Mijailović

Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je danas da su posle vremenskih prilika koje su prethodnih dana doprinele zadržavanju svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere, aktuelne vremenske prilike povoljne, čime je kvalitet vazduha bolji.

Prekoračenje granične vrednosti emisije PM10 suspendovanih čestica je u prethodnom danu izmereno u Beogradu, Užicu, Novom Pazaru i Smederevu, navodi se u saopštenju Agencije.

Kao i tokom prethodnih dana, ni tokom jučerašnjeg, prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona opet nisu evidentirane ni na jednom mernom mestu u Srbiji, ističe se u saopštenju.

Imajući u vidu da individualna ložišta i toplane toplotne snage manje od 50 MW na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65 odsto, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80 odsto, dodatnom poboljšanju kvaliteta vazduha možemo i moramo doprineti biranjem ekološki prihvatljivijih energenata, ocenila je Agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.