Osnovni dokument na osnovu koga bi Beograd i Priština trebalo da pregovaraju o srpskoj kulturnoj i crkvenoj baštini na Kosovu i Metohiji mogao bi da bude Aneks pet Sveobuhvatnog plana Martija Ahisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova. Beograd želi da se ova problematika reguliše jednim zakonom, dok Priština namerava da ovaj deo Ahtisarijevog plana podeli u više propisa, najavili su predstavnici vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju na tribini „Kulturno nasleđe KiM“, koju je ova Kancelarija organizovala tokom vikenda na 58. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Na pitanje iz publike kako će zvanični Beograd da pregovara o bilo kom delu Ahtisarijevog plana, koji je Skupština Srbije odbacila kao štetan po srpske nacionalne i državne interese, nije bilo odgovora.

Mirjana Menković iz Mnemozine – Centra za očuvanje nasleđa na KiM, u ime dela učesnika međunarodnog naučnog skupa „Kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji“, koji je Kancelarija početkom oktobra organizovala u Beogradu, predstavila je radnu verziju predloga Vladi Srbije za dugoročnu zaštitu nasleđa u južnoj srpskoj pokrajini. Pored Mirjane Menković, ovu inicijativu potpisali su profesori Prištinskog univerziteta sa sedištem izmeštenim u Kosovsku Mitrovicu: Uroš Šuvaković, Dušan Čelić, Marija Pavlićić, Marta Vuković Lazar i profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Ivan Rašković.

Oni se zalažu za poštovanje dva principa u zaštiti kulturnog nasleđa na KiM – nepovredivosti kulturnog identiteta i istovremenosti nacionalnog i univerzalnog što, kako je objašnjeno, podrazumeva da „nacionalna kulturna baština, uz poštovanje vlasničkih prava, predstavlja istovremeno univerzalnu baštinu na čijoj zaštiti treba da sarađuje cela međunarodna zajednica“. U predlogu inicijative, između ostalog, preporučuje se osnivanje regionalnog centra za kulturu i očuvanje kulturnog nasleđa, kao institucije Srbije sa sedištem i delovanjem na KiM, kao i novih specifičnih organizacionih oblika u uslovima ograničenog suvereniteta i nadležnosti Beograda u Pokrajini.

Kako je ranije najavljeno, o srpskoj kulturnoj i crkvenoj baštini na KiM, Beograd i Priština trebalo bi da pregovaraju posle lokalnih kosovskih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari