Podrška Akademije ženskog liderstva Mileni Lazarević: Prestanite sa mržnjom prema ženama 1Nasilje nad ženama, ilustracija Foto: Milena Anđela

Iz Akademije ženskog liderstva ukazuju da se Milena Lazarević, programska direktorka Centra za Evropske politike, suočila sa mizoginim i seksističkim komentarima na društvenim mrežama, nakon što je javno govorila o poseti ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.

Iz ove organizacije javno su joj uputili snažnu podršku.

„Nasilni komentari nisu bili usmereni samo na to što je Lazarević govorila već i na njen izgled, a sadržali su i pretnje seksualnim nasiljem i uznemiravanjem. Ovaj slučaj još jednom pokazuje da je nasilje prisutno svuda, uprkos svim zalaganjima, zakonima i protokolima. Položaj žena u Srbiji se ne popravlja i mi kao društvo tome moramo stati na put. Nasilje prema ženama ne prestaje. Ono je posebno izraženo prema ženama u javnom prostoru“, navode iz Akademije ženskog liderstva.

Pozivaju sve institucije da kontinuirano prate i na vreme preduzimaju sve mere koje su im na raspolaganju da se negativna i nasilna atmosfera u kojoj živimo menja.

„Nama je potrebno društvo bez nasilja, društvo u kom će žene moći da iskažu sve svoje potencijale. Jedino tako možemo graditi progresivno društvo. Pozivamo institucije da reaguju i adekvatno sankcionišu nasilnike koji su napali Milenu Lazarević“, ukazuju iz Akademije ženskog liderstva.

Podsećaju da su pratili nasilje nad političarkama i ženama uključenim u sprovođenje izbora tokom predizborne kampanje.

„Zabrinjavajući podaci prikupljeni tokom kampanje su publikovani i poslati institucijama, ali je za sada reakcija institucija izostala. Nastavićemo da pratimo nasilje prema ženama jer Srbija mora biti mesto u kojoj će se žene osećati sigurno da izraze svoje mišljenje, bez straha od napada i uznemiravanja“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari