Akcija merenja krvnog pritiska, šećera u krvi, EKG srca povodom Svetskog dana srca u Novom Sadu 1Image by Bruno /Germany from Pixabay.

Povodom Svetskog dana srca, koji se obeležava sutra, 29. septembra, Dom zdravlja „Novi Sad“ organizuje akciju merenja krvnog pritiska i pulsa, vrednosti šećera u kapi krvi, merenje telesne težine, računanje BMI, EKG monitornig i obuku za pružanje prve pomoći kod srčanog zastoja.

U okviru događaja, koji će biti održan u tržnom centru „Merkator“, od 10 do 12 časova, testiranje i obuku će održati ekipe Preventivnog centra i Službe kućnog lečenja doma zdravlja, u saradnji sa učenicima srednje Medicinske škole, koji će sprovesti anketu o štetnom uticaju pušenja na zdravlje.

Prema podacima Nacionalnog registra za akutni koronarni sindrom, od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2015. godine u Srbiji je umrlo 54.376 osoba. Bolesti srca i krvnih sudova, sa učešćem od 52,4 odsto u svim uzrocima smrti, vodeći su uzrok umiranja u Srbiji.

Većina kardiovaskularnih bolesti je uzrokovana faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati, kao što su visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomerna uhranjenost, odnosno gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest. Međutim, postoje i neki faktori rizika koji se ne mogu kontrolisati.

Zbog toga je, kako ističu iz Doma zdravlja, važno edukovati stanovništvo o prepoznavanju faktora rizika koji dovode do bolesti.

Među najznačajnije faktore rizika koji su odgovorni za smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, ubrajaju se povišen krvni pritisak, kome se pripisuje 13 odsto smrtnih slučajeva na globalnom nivou, zatim upotreba duvana u 9 odsto slučajeva, povišen nivo šećera u krvi i fizička neaktivnost sa udelom od po 6 odsto i prekomerna telesna masa i gojaznost u 5 odsto slučajeva.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari