Akcija zimske pomoći Nj. Kr. Vis. Kneginje Olge 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre 80 godina dnevni list Pravda je pisao o novim radovima u Zoološkom vrtu u Beogradu, dok je dnevni list Vreme pisao o proglasu koji je izdalo Nj. Kr. Vis. Kneginja Olga.

Dnevni list Pravda je 1940. godine pisao o velikom jezeru koje je dobio Zoološki vrt.

Akcija zimske pomoći Nj. Kr. Vis. Kneginje Olge 2
Foto:Screenshot/Digitalna.nb.rs

Beogradski zoološki vrt je i tada, kao i danas, uživao ljubav građana glavnog grada, ali i ljubav posetilaca.

Pored toga što svojim posetiocima pokazuje životinje iz različitih krajeva sveta, on predstavlja i mesto na kome se susreću različite generacije.

Zoološki vrt kakav mi poznajemo danas, ne bi bio takav da se nije gradio, širio i uređivao u minulim godinama.

Inženjer Aleksandar Krstić je bio taj koji je upoznao publiku ovog lista sa najnovijim radovima koji su se tada dešavali.

Navodi se da se Zoološki vrt izdržavao, ali i izgrađivao od sopstvenih sredstava, što je uslovilo postepeno izgrađivanje ovog objekta.

Godine 1940. popravljene su staze u ovom vrtu, novi travnjaci su napravljeni, izgrađeno je veliko veštačko jezero, kao i velika štala koja je bila namenjena za afričke životinje.

Ograde oko jezera su izgrađene od kamena koji je došao čak iz Sićevačke Klisure.

Štala za afričke životinje se sastojala od 14 odeljenja, izgrađena od betona i kamena, dok su ulazi izgrađeni od prirodnih oblica.

Procenjivalo se da će vrt mnogo dobiti svojim postupkom uređivanja, koje je išlo za tim da dočara prirodni kutak terena u kome životinja živi.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Na isti dan, list Vreme je pisao o proglasu supruge kneza Pavla Karađorđevića.

Akcija zimske pomoći Nj. Kr. Vis. Kneginje Olge 3
Foto:Screenshot/Digitalna.nb.rs

Njeno Kraljevsko Visočanstvo Kneginja Olga Karađorđević je pre 80 godina, sazvala sednicu Akcionog odbora za zimsku pomoć Kraljevine Jugoslavije, nakon koje je izdala proglas, namenjen celom građanstvu Kraljevine Jugoslavije.

Proglas Njenog Kraljevskog Visočanstva je predstavljao apel za pomoć, koji je bio ispraćen velikim oduševljenjem prisutnih na samoj sednici.

U svom proglasu, ona je podsetila građane da se trebaju setiti svojih sugrađana, i to onih za koje zimski dani, ali i zimske večeri ne predstavljaju uživanje, već patnju.

I tih godina je bilo građana, a njih ima i danas u 21.veku – i to na veliku žalost, koji su zimu dočekivali nespremni, bez ogreva, zimske odeće, bez namirnica.

Njima se moralo pomoći.

U gradovima su, kako se navodi u samom proglasu, godinu dana ranije osnovani odbori za zimsku pomoć. Zahvaljujući tim odborima, mnogim siromašnim porodicama su životi tokom zime bili olakšani.

Kako bi se to ponovilo, ovim proglasom ona je pozvala sve građane koji su obezbeđeni za zimu da pomognu onima koji to nisu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari