Akcijom „Daj pedalu raku“ u Užicu ukazano na važnost ranog otkrivanja karcinoma dojke 1Foto: Grad Užice

Povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, u Užicu je održana akcija „Daj pedalu raku“ kojom se promoviše rano otkrivanje te bolesti i zdrav stil života.

Tom akcijom, koju tradicionalno organizuje užičko Savetovalište za žene obolele od raka dojke „Jefimija“, koja pruža značajnu podršku ženama u celom Zlatiborskom okrugu, ukazuje se na potrebu prevetnivnih pregleda, jer je ta bolest, kako je poručeno, izlečiva ako se na vreme otkrije.

Tokom epidemije virusa korona nije bilo skrininga na karcinom dojke u Užicu, što je povećalo smrtnost žena u užičkom kraju, u kome je u proseku godišnje, do 2020. godine, umiralo 50 žena.

„U Zlatiborskom okrugu, prema podacima koje imamo, tokom 2021. godine, umrlo je više od 70 žena od karcinoma dojke. U Užicu je ta prosek ranije bio 20, a u prošloj godini je preminulo skoro 30 žena“, kazala je za Zoomue dr Katarina Ristović iz Zavoda za zaštitu javnog zdravlja Užice.

Slavica Simić, predsednica „Jefimije, podsetila je na to da je „Srbija u evropskom proseku po obolevanju od karcinoma dojke, ali da je prva u Evropi po smrtonsti od te bolesti“.

Dr Dragan Damjanović, hirurg-onkolog i direktor Opšte bolnice Užice, poručio je da je „rak dojke, ako je okriven na vreme, izlečiva bolest“.

„Maligna bolest može da bude izlečiva i uz savremenu terapiju i inovativne lekove sa rakom može da se živi dugo i kvalitetno“, poručila je dr Maja Gulan, hiruškinja-onkološkinja i šefica Odseka za hirurgiju dojke u užičoj bolnici, koja je i jedna od osnivačica „Jefimije“.

Akcijom „Daj pedalu raku“ u Užicu ukazano na važnost ranog otkrivanja karcinoma dojke 2
Foto: Grad Užice

Tokom akcije na užičkoj Plaži, koju su svojim prisustvom podržali i članovi Moto-kluba Užice, nakon javnog časa fizičkog vežbanja, okupljeni su se prošetali do Velikog parka i pustili u nebo roze balone, u znak sećanja na žene koje su preminule od te bolesti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari