"Ako dođe do realizacije geoloških istraživanja na prostoru Jadar Sever - direktno će biti ugrožen Cer" 1Ana Pavlović (Foto: K.V.)

Rio Titno nije jedina kompanija zaiteresovana za istraživanja litijuma i bora na teritoriji Srbije. Dokaz za to su dokumenta do kojih je došao Danas, a koja dokazuju da je zahtev za geološka istraživnaja Ministarstvu rudarstva i energetike, prošle godine, uputila i kompanija “Asena Investment”, koja je u međuvremenu postala deo australijske rudarske multinacionalne korporacije “Volt Resources Limited”.

Na prostoru Jadar Sever, koji je severna granica projekta “Jadar” i koja se odnosi na prostor između Cera i Iverka, u aprilu 2021. godine, kod nadležnog Ministarstva za rudarstvo i energetiku, za geološka istraživanja litijuma i bora, aplicirala je kompanija “Asena Investment” iz Beograda.

Ona je od ministrarstva dobila rešenja za prikupljanje saglasnosti od nadležnih institucija za geološka istraživanja. Međutim, “Asena Investment” već u junu poništava svoj zahtev, i u julu podnosi novi zahtev za geološka istraživanja, koji se još uvek nalazi u fazi razmatranja kod nadležnog ministarstva.

U međuvremenu ova beogradska kompanija, kreće u pregovore sa “Volt Resources Limited”, australijskom rudarskom multinacionalnom korporacijom, o prodaji “Asene” “Voltu”. Poslovna transakcija „uspešno“ se završava u januaru ove godine, a “Volt Resources Limited” je sada nova i još jedna rudarska multunacionalna korporacija u projektu “Jadar”, pored “Rio Tinta”.

Ako dođe do realizacije geoloških istraživanja na prostoru Jadar Sever time će direktno biti ugrožena planina Cer, kaže za Danas Ana Pavlović stručni truristički vodič za planinu Cer.

“Granice istražnog prostora preklapaju se sa granicama zaštićenog područja – Predeo izuzetnih odlika „Planina Cer“. Takođe, veliki deo istražnog prostora zauzima i područje Ekološke mreže Srbije, koja obuhvata planinu Cer i Iverak na kojima se nalazi veliki broj zaštićenih vrsta biljaka i životinja”, objašnjava Pavlović.

Ona tvrdi da će sa geološkim istraživanjima, a kasnije ako im se odobri, i eksploatacijom, biti ugrožen i Spomen kompleks Cerska bitka u Tekerišu, koji se nalazi u granicama istražnog prostora Jadar Sever.

“Pored negativnog uticaja na poljoprivredu i lokalno stanovništvo, koje živi od obrađivanja zemljišta, ceo projekat Jadar, zajedno sa Jadar Sever, direktno udara na nacionalni identitet srpskog naroda i njegovu slavnu prošlost, jer se on prostire na nekadašnjem frontu Cerske bitke”, kaže Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari