Ako Mustafa bude osuđen, haški sud će izdati nalog za reparaciju žrtvama 1Saljihu Mustafa pred haškim sudom / Screenshot

Ukoliko nekadašnji komandant gerilske jedinice unutar OVK Saljih Mustafa bude pred Specijalizovanim većima u Hagu, ovaj sud žrtve neće uputiti na parničke postupke pred sudovima na Kosovu, već će izdati nalog za reparaciju.

Naime, kako je saopšteno danas iz ovog haškog suda, pretresni panel je zaključio, i to nakon prijema tri izveštaja sudskih veštaka, da nacionalni sudovi na Kosovu ne pružaju realistične mogućnosti za obeštećenje žrtava krivičnih dela za koja se tereti optužnicom u predmetu Mustafa.

“Osim toga, Ministarstvu pravde Kosova je naloženo da panelu dostavi odgovore, do 16. marta 2022. godine, na brojna pitanja u vezi sa ovom temom”, navodi se na saopštenju okačenom na sajtu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

Mustafa, nekadašnji komandant gerilske jedinice BIA, jedinice unutar operativne zone Lab Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optužen je da snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine počinjene od određenih pripadnika OVK protiv lica (kosovskih Albanaca) zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Optužbe protiv njega su proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Inače, Specijalizovano tužilaštvo je završilo fazu izvođenja svojih dokaza u ovom predmetu, a naredno ročište je zakazano za 17. februar, kada će se održati pripremna konferencija odbrane, zajedno sa statusnom konferencijom u vezi učešća žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari