AKPA: Izbori da ne uspore reformu pravosuđa 1Foto: Beta/MILAN TIMOTIĆ/MO

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) u saopštenju je izrazio očekivanje da će uskoro biti započet rad na setu pravosudnih zakona koji se u skladu sa Ustavnim zakonom za sprovođenje Akta o promeni Ustava Republike Srbije moraju uskladiti sa izmenjenim Ustavom u narednih godinu dana, te da raspisani parlamentarni i predsednički izbori neće usporiti ovaj proces.

S tim u vezi AKPA se nada temeljnoj i ozbiljnoj reformi, imajući u vidu da izmenjeni Ustav, kako su naveli, daje stabilan osnov za učvršćivanje položaja sudija i tužilaca, depolitizaciju njihovog izbora, kao i uspostavljanje jasnih pravila odgovornosti pravosudnih funkcionera.

„S obzirom na izmenjenu nadležnost Visokog savet sudstva (VSS) i budućeg Visokog saveta tužilaca (VST), AKPA smatra da se postupak izbora predsednika sudova, sudija, glavnih tužilaca i tužilaca, članova VSS i VST mora podići na viši nivo uz obezbeđivanje veće transparentnosti tih procesa, ali i uz olakšanu mogućnost javnosti da prati njihov rad. Pored toga, ključna će biti pitanja načina odlučivanja u VSS i VST, imajući u vidu da je reč o kolektivnim telima koji će imati raznorodno članstvo u kome će se nalaziti članovi po položaju, kao i dva reda izbornih članova – sudije, odnosno tužioci i istaknuti pravnici, što će biti predmet Zakona o VSS i Zakona o VST“, navode iz Alumni kluba.

Kako su dodali, u Zakonu o sudijama je potrebno rešiti niz pitanja, počev od toga pred kojim državnim organom će sudije polagati zakletvu, da li će se to činiti, kao do sada, pred predsednikom Narodne skupštine, koja više neće imati izborne nadležnosti, ili će ovaj svečani čin postati nova ingerencija predsednika Republike, koji po Ustavu izražava državno jedinstvo Republike Srbije, ili će se iznaći neko treće rešenje. Zatim, u istom Zakonu se moraju uspostaviti realne garancije materijalne nezavosnosti nosilaca funkcija, kao i garancija visine penzije bivših sudija i tužilaca  u skladu sa dostojanstvom fukncije koje su obavljali, uspostaviti deletvoran mihanizam zaštite autoriteta sudstva koje je izloženo nesankcionisanim tabloidnim napadima i mnoga druga važna, nerešena pitanja.

AKPA sugeriše da se pored pet pravosudnih zakona (Zakon o sudijama, Zakon o uređenju sudova, Zakon o javnom tužilaštvu, Zakon o Visokom savetu sudstva, Zakon o Državnom veću tužilaca) koji se moraju uskladiti sa izmenjenim Ustavom u prvoj godini važenja amandmana izvrše izmene i Zakona o Pravosudnoj akademiji. Ovo je nužnost jer se prema viđenju AKPA uslovi upisa i položaj polaznika Pravosudne akademije (PA) moraju regulisati Zakonom o sudijama i Zakonom o javnom tužilšatvu. Pored toga, mora se redefinisati položaj PA u odnosu na pravosudne savete i konačno rešiti pitanje statusa svršenih polaznika PA. Stoga, predmet analize budućih radnih grupa za izmenu seta pravosudnih zakona svakako mora biti i ova institucija koja za sada nema čvrsto utemeljenje niti jasno profilisanu ulogu u pravosuđu.

AKPA izražava očekivanje da će zakonska rešenja biti iznedrena nakon sveopšte otvorene rasprave u kojoj će strukovna udruženja, članovi aktulelnih saziva VSS, DVT, profesura i ostala stručna javnost izneti najbolje predloge zasnovane na dobroj veri u interesu vladavine prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari