Izmenjena odluka o sahranjivanju u Aleji zaslužnih građana: Kakva je procedura i ko će odlučivati? (FOTO) 1Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

Inicijativa Udrženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije da fotograf Tomislav Peternek bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana nije prošla, ali je nakon toga Privremeni organ grada Beograda izmenio Odluku o upravljanju grobljima, sahranjivanju i pogrebnoj delatnosti na teritoriji grada Beograda, i to članove 36a i 36b koji se odnose na Aleju zaslužnih građana, saznaje Danas.

O tome ko će biti sahranjen na beogradskom Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana, kao i na posebnim parcelama na Novom Bežanijskom groblju, u Aleji zaslužnih građana grada Beograda ubuduće će odlučivati Komisija za ocenu opravdanosti predloga za sahranjivanje u Aleji zaslužnih građana, koju rešenjem obrazuje gradonačelnik grada Beograda, stoji u izmenama odluke, u koje je Danas imao uvid.

Tim rešenjem biće određen i sastav komisije, koji treba da čine predstavnici nadležnih ministarstava, SANU, Olimpijskog komiteta Srbije, nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda i dr.

U obrazloženju predloga Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, ovakve izmene su, kako navode, bile neophodne.

„Važećim odredbama odluke, o predlogu da se preminulo lice sahrani u Aleji zaslužnih građana odlučuje gradonačelnik grada Beograda, međutim, pitanje odluke da li se preminulo lice može smatrati zaslužnim za sahranjivanje u Aleji zaslužnih građana, zbog svoje specifičnosti i poštovanja pijetete prema preminulom licu, često zahteva širu analizu i uključivanje subjekata koji su relevantni u oblasti u kojoj je preminulo lice delovalo. Stoga, ocenjeno je da je potrebno obrazovati posebnu komisiju koja će kao stučno telo, obrazovano od predstavnika relevantnih institucija, ceniti svaki pojedinačan predlog o sahranjivanju u Aleji zaslužnih građana, te su iz navedenih razloga pripremljene izmene i dopune“, stoji u obrazloženju.

Zaslužno lice smatra se lice koje je u toku života bilo istaknuto i dalo odgovarajući doprinos u objasti u kojoj je delovalo, ali da bi se sahranili njegovi ostaci u Aleji zaslužnih građana procedura je da predlog sa obrazloženjem da institucija čiji je član bilo preminulo lice, uz prethodnu saglasnost njegovog supružnika ili članova uže porodice. O predlogu dalje odlučuje komisija.

Predhodna odluka nije predviđala komisiju, ali je zato bilo propisano da gradonačelnik Grada Beograda može da odluči da i drugo lice može da bude sahranjeno u Aleji zaslužnih građana, koje je u toku života bilo istaknuto u oblasti u kojoj je delovalo.

Podsetimo, Aleksandar Šapić, kao predsednik Privremenog organa grada Beograda odlučio je da Tomislav Peternek ne ispunjava kriterijume za mesto u Aleji zaslužnih građana. Sa druge strane, iako se pisalo da je Šapić odbio i predlog sa se u Aleji zaslužnih građana sahrani nedavno preminula jugoslovenska rok pevačica Slađana Milošević, Danas saznaje, da taj predlog nije ni bio na dnevnom redu.

Burna diskusija na ovu temu u javnosti je pokrenuta i nakon smrti pevača narodne muzike Džeja Ramadanovskog, Šabana Šaulića i fudbalera Dragoslava Šekularca, koji su nakon toga ipak dobili mesto za večni počniak među zaslužnima.

Dobrica Veselinović, član Privremenog organa grada Beograda ispred Zeleno-levog fronta ocenjuje za Danas da je najveći problem što Beograd, kao i cela država, ne poseduje kulturnu politiku, te se ne zna koje vrednosti baštini.

„Zbog toga ovaj grad izgleda kako izgleda, a u njemu se događa pljačka pod okriljem patriotizma. Više puta do sada mogli smo videti da se pravila, pravilnici i zakoni paušalno primenjuju ili zloupotrebljavaju zarad dnevno političkih i populističkih poteza SNS-a i SPS-a. Nažalost, tako je i sa poslednjim primerom i Alejom zaslužnih građana, i to predstavlja jasnu razliku između javašluka i brige, a samim tim u konačnici između bahate vlasti i nas”, kaže Veselinović, osvrćući se na predlog koji je opozicija podržala da Tomislav Peternek bude na glasanju, a i zatim i u Aleji zaslužnih građana.

Izmena Odluke o upravljanju grobljima, sahranjivanju i pogrebnoj delatnosti na teritoriji grada Beograda Privremeni organ grada Beograda usvojen je početkom aprila, a stupiće na snagu osmog dana nakon što bude objavljena u Službenom listu grada Beograda.

„Jednaki po zaslugama“

Aleja zaslužnih građana rađena je po projektu arhitekte Svetislava Ličine, a izgradnja je završena 1965. godine. Najpre su je zvali Groblje zaslužnih građana. Prostire se na površini od oko 4.200 metara kvadratnih na Novom groblju i nekoliko puta je proširivana. Predstavlja posebnu arhitektonsku celinu gde je sahranjeno oko 800 ličnosti od posebnog značaja za srpsku i jugoslovensku istoriju i kulturu.

Čovek može biti sahranjen u grobnici – gde se polažu sanduci, rozarijumima – koji su predviđeni za polaganje urni u zemlju i kolumbarijumima – pregradama u polukružnim betonskim zidovima, konhama.

Grobnice mogu biti raspoređene jedna do druge ili postavljene kružno po pet u nizu, zrakasto se šireći. Zbog koncepta da su svi sahranjeni „jednaki po zaslugama – bez obzira na zanimanje“, ploče su iste.

Ko počiva u Aleji zaslužnih građana?

U grobnicama Aleje zaslužnih građana uglavnom su položeni sanduci više osoba, ali postoje i pojedinačne grobnice – na primer Zorana Đinđića, nekadašnjeg premijera Srbije. Nekada se više vodilo računa da u istoj grobnici budu ljudi istih i sličnih zanimanja, ali, kako je ranije pisao BBC, manjak prostora je promenio pravilo. Prvobitna ideja je takođe bila da supružnici ne mogu zajedno da se sahranjuju, ali i tu postoje izuzeci.

„Pojedina zanimanja su morala da prođu test vremena i to je veoma bitno“, navela je svojevremeno za BBC na srpskom Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti preduzeća Pogrebne usluge.

Prve osobe sahranjene u Aleji su revolucionar Risto Stefanović i književnik Risto Minderović, a poslednja narodni pevač Predrag Živković Tozovac, aprila 2021. Zajedno su sahranjeni pesnik Vasko Popa i njegova žena Haša Popa, kao i slikar Paja Jovanović i njegova supruga Ermina Muni Jovanović.

U Aleji zaslužnih građana sahranjeni su i pisci Danilo Kiš, Meša Selimović i Skender Kulenović, kao i slikar Petar Lubarda. Među zaslužnima je i Oliver Ivanović, Miki Jevremović, Boki Milošević, Olivera i Rade Marković, Zoran Radmilović, Dragan Nikolić i Milena Dravić, Petar Kralj, Nebojša Glogovac, reditelj Jovan Ćirilov, pisac Milorad Pavić i drugi.

Neki poput glumaca Pavla Vuisića i Danila Bate Stojkovića, pisca Dobrice Ćosića, narodnog heroja Peke Dapčevića… odbili su da budu tu sahranjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari