Aleksandar Ivanović: Ko je izvršilac, a ko nalogodavac Oliverovog ubistva? 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Suđenje za ubistvo Olivera ide tromo i kilavo, postupak se previše razvukao, ističe za Danas advokat Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija pravda” Olivera Ivanovića.

Komentarišući današnji nastavak suđenja za ubistvo Ivanovića pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini, Aleksandar Ivanović ukazuje da se sudi licima koja su optužena da su pomagala u ubistvu.

– Mi i dalje nemamo odgovore na ključna pitanja – kome su ta lica pomagala, odnosno ko je izvršilac a ko nalogodavac Oliverovog ubistva – naglašava Aleksandar Ivanović za naš list.

Na današnjem ročištu svedočila je dugogodišnja Ivanovićeva saradnica Ksenija Božović, dok je njegova partnerka u vreme ubistva, Milena Popović, javila sudu da zbog zdravstvenih razloga ne može da bude prisutna, te istakla da će moći da dođe na suđenje početkom sledeće godine.

Kako je javila Koha, a prenelo Kosovo onlajn, Božović je ispričla da kosovska policija nije ni videla čaure kada je uzašla na mesto ubistva Ivanovića i da su njoj tada rekli da je Oliver preminuo od srčanog udara. Upitana da li je neko vodio računa o partijskoj kancelariji, ona je rekla da nije bi obezbeđenja.

“Da smo imali obezbeđenje njegovo ubistvo bilo zaustavljeno”, rekla je Božović, javila je Koha, prenelo Kosovo onlajn.

Božović je napomenula i kako je 40 dana nakon Ivanovićevog ubistva spaljeno cveće na njegovoj spomen-ploči i da su policajci samo došli i nisu ni pogledali mesto događaja.

“Imali smo sastanak sa ambasadama i razgovarali o radu kosovske policije i neprofesionalnsoti. I sama sam to iskusila”, rekla je Božović.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa više hitaca u leđa dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Severnoj Mitrovici.

Aleksandar Ivanović: Ko je izvršilac, a ko nalogodavac Oliverovog ubistva? 2
Foto: Stanislav Milojković

Specijalno tužilaštvo Kosova za ovaj zločin podiglo je optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti.

Optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Oni se terete za krivična dela učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotrebu službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotrebu službene dužnosti manipulisanjem dokazima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari