Aleksandar Jovičić na suđenju: Trudio sam se da sledim politiku predsednika Vučića 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

U Višem sudu u Beogradu počelo je suđenje u postupku protiv bivšeg predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića i devet njegovih saradnika za zloupotrebe u vezi sa nelegalnom gradnjom.

Suđenje je počelo iznošenjem odbrane, prenosi N1.

Jovičić, nekadašnji vrlo istaknuti član SNS, izjavio je da je jezički razumeo optužnicu, ali da je nedovoljno definisana pa da mu nije najjasnije „od čega se brani“. Rekao je da nije posredovao niti uticao na druge ljude niti tražio novac.

U optužnici se navodi da je uticao na zaposlene u opštini Palilula, a oni potom na građevinske inspektore da se omogući legalizacija nelegalno izgrađenih objekata u toj opštini.

Jovičić je rekao da ne poznaje niti jednog od građevinskih investitora koji su optuženi i da ih je prvi put video kada je počeo proces.

Kazao je da je ponosan na to što je bio predsednik opštine Palilula i na sve stvari koje su uradili u toj opštini i da se sa svojim zaposlenima trudio „da slede politiku predsednika Aleksandra Vučića“.

Osvrnuo se na trenutak hapšenja u junu 2021. i ocenio da je to hapšenje bila svojevrsna satanizacija i diskreditacija njega u medijima kao mladog čoveka, s obzirom na to, kako je rekao, da se svašta pisalo i da je „objavljeno mnogo laži“.

On je naveo da je opština Palilula, u vreme njegovog mandata, bila jedna od onih opština u kojima je podneto najviše krivičnih prijava za nelegalnu gradnju i da je srušeno najviše nelegalno izgrađenih objekata. „Pa valjda se nećemo baviti rušenjem, valjda treba da gradimo, za našu decu“, rekao je.

Upitao je kako je moguće da se ovaj postupak protiv njega i njegovih saradnika pokreće četiri ili pet godina nakon što su krivična dela izvršena.

U optužnici se navodi period izvršenja krivičnih dela od juna 2016. do novembra 2018. Rekao je da mu je neverovatno da se neko setio nakon pet godina da identifikuje sporna lica i pokrene postupak.

Optužnica navodi da je Jovičić preko Dražen Vujić, zaposlen u opštini, uticao kako bi on dalje uticao na građevinske inspektore da legalizuju nelegalne objekte.

Vujić je rekao da je svoj iskaz policiji dao pod pritiskom i da ne stoji iza svih rečenica koje je rekao policajcima. Naveo je da su mu policajci navodno tada rekli da ukoliko bude kazao određene stvari da u tom slučaju neće biti u pritvoru, prenosi reporterka N1. Dodao je da je dobijao naloge od Jovičića da, kako je rekao – identifikuju određene probleme u opštini Palilula.

Podsetimo, Jovičića tužilaštvo tereti da je za mito od 10.000 do 60.000 evra, zajedno sa svojim optuženim saradnicima, omogućavao nezakonitu legalizaciju objekata u periodu od jula 2016. do novembra 2018, kada je građevinska inspekcija sa nadležnosti opštine prebačena na Grad Beograd.

I to tako što je Jovičić uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove na opštini Palilula da dalje utiče na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole. Za to je od investitora usvojio 28,8 miliona dinara.

Podsetimo, Aleksandar Jovičić je uhapšen 1. juna 2021. godine, a u pritvoru je proveo dva meseca, posle čega mu je određen kućni pritvor.

Jovičić je na saslušanju negirao krivicu i tvrdio da nikad nije naredio da se nelegalni objekti legalizuju i tako zaštite od rušenja.

Prema policijskom zapisniku, a kako je NIN ranije objavio, prilikom pretresanja u stanu Aleksandra Jovičića pronađeno je više od 311 hiljada evra, pet hiljada američkih dolara i više od 10 miliona dinara. Takođe, pronađeno je i pet ručnih satova, koje je veštak procenio da vrede 2,3 miliona dinara. Jovičić je tada objasnio poreklo tek manje količine novca, rekavši da je 30 hiljada evra nasledio od oca, a deo su on i supruga 40 hiljada dobili na venčanju, dok su deo i štedeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari