Aleksić negirao optužbe za silovanja i polna uznemiravanja, Tintor: Bilo iscrpljujuće, kao da drži čas u sudnici 1foto FoNet Aleksandar Barda

Režiser Miroslav Mika Aleksić negirao je na današnjem suđenju optužbe za silovanja i polna uznemiravanja polaznica svoje škole “Stvar srca” i naveo da devojke koje ga optužuju imaju loš odnos sa očevima.

To je za Danas potvrdio advokat Jugoslav Tintor, koji u slučaju protiv Aleksića zastupa glumice Milene Radulović i Ivu Ilinčić, kao i dve devojke koje su želele da ostanu anonimne, od kojih je jedna maloletna.

Tintor kaže da je Aleksić iznosio svoju odbranu tri i po sata, ali da se nije konkretno bavio delovima optužbi, već da je govorio o svojoj školi glume, ko je on i slično.

– Kao da drži čas u sudnici, bilo je iscrpljujuće. Pričao je šta je za njega moral, istina… Sudija ga je prekidao, tražio da bude konkretniji – navodi Tintor za naš list.

Aleksić negirao optužbe za silovanja i polna uznemiravanja, Tintor: Bilo iscrpljujuće, kao da drži čas u sudnici 2
Jugoslav Tintor
(Foto: Medija centar)

Kako dodaje, dobra stvar je da je suđenje otvoreno za javnost.

Podsetimo, Aleksić se tereti za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe, kvalifikovana u produženom trajanju.

Neke od devojaka bile su maloletne.

On je u pritvoru proveo nekoliko meseci da bi potom bio pušten u kućni pritvor sa nanogicom.

Suđenje će biti nastavljeno 1. marta, kao i 4. i 28. aprila ove godine.

Tokom iznošenja svoje odbrane, Aleksić je rekao, javlja Kurir.rs, da je optužnica protiv njega glupost.

– Greška je sve što je navedeno. Ovo su bolesne tvrdnje da sam izvršio ova krivična dela sa kojima nemam apsolutno ništa. Od kad sam uhapšen natpisa u novinama ima na 4.684 strane bez i jedne moje izjave. Predlažem da sudu predam fleš na kome je spisak naslova na 498 strana od 16. januara od kad sam uhapšen – istakao je Aleksić u Palati pravde.

Kako je rekao, svaka od sedam devojaka je u tom periodu imala problem i loš odnos sa ocem, porodicom.

– I Milena i Iva imaju traume u tom periodu a one su to tad nagoveštavale. Samo jedna od devojaka ima normalan i stabilan porodični odnos. Ovo je pritisak, čak u optužnici ima prepisanih citata i rečenica iz novina. Od reči do reči. Govorim o sebi u trećem licu kako bi mogao da lakše sagledam istinu – naveo je Aleksić, koji je, prema pisanju Kurura, posle pauze medijima rekao da je „ovo afera Radulović, a ne afera Aleksić”.

Inače, ispred Palate pravde, pred početak suđenja, održan je protest “Verujemo joj – verujemo svim ženama žrtvama seksualnog nasilja”.

Aleksića su dočekali transparenti “Verujemo Mileni Radulović”, “Pravda za žrtve, kazna za počinioce” i “Silovali u ratu, siluju i u miru”.

Aleksić negirao optužbe za silovanja i polna uznemiravanja, Tintor: Bilo iscrpljujuće, kao da drži čas u sudnici 3
Foto: Screenshot/Ne davimo Beograd

Njegov advokat Zoran Jakovljević dobacio je učesnicima i učesnicima protesta podrške da su im ružna slova na transparentima i pitao ih zašto pružaju podršku ženama „kad su zaštićene i ustavom i zakonima“.

Protest podrške organizovalo je nekolio nevladinih organizacija Žene u crnom, Verujem ti, Ženska solidarnost, CK13 i Ne davimo Beograd.

Miloš Urošević iz Žena u crnom kaže za Danas da protesti podrške žrtvama seksualnog nasilja, kao što je bio protest ispred Palate pravde, najpre šalju podršku preživelim žrtvama i poruku „nisi sama, verujem ti“.

– Drugo, šalju poruku počiniocima: nećemo zaboraviti na tvoj zločin i zalagaćemo se da isti bude kažnjen. Treće, protesti šalju poruku društvu: verujmo preživelim žrtvama, borimo se zajedno da se stvori atmosfera u kojoj će biti otvoreni prostore u kojima će se preživele žrtve osećati ohrabreno i moći da svedoče o svojim preživljenim iskustvima. I Četvrto, oni šalju poruku institucijama države: mi pratimo vaš rad i nadamo se da ćete svoje poverenje pokloniti preživelim žrtvama, a ne počiniocima zločina – ističe Urošević za naš list.

Upitan da prokomentariše to što je suđenje Aleksiću otvoreno za javnost, Urošević kaže da bi trebalo da bude zatvoreno za javnost, pre svega, zbog preživelih žrtava, kako bi se sačuvala njihova privatnost i njihovo dostojanstvo.

– Javnost ne može da ima pravo da zna sve detalje u vezi sa seksualnim nasiljem, kako iskustva preživljenog nasilja ne bi bila banalizovana kroz estradizaciju. Tužilaštvo može da traži status posebno osetljivih svedokinja kada su u pitanju maloletne preživele žrtve, kao što sud može da traži da se javnost isključi iz određenih delova glavnog pretresa kako ne bi bio ugrožen status svedokinja oštećenih – ukazuje Urošević.

Natalija Simović iz Ženske grupe Ne davimo Beograd, istakla je da je protest podrška hrabrim ženama koje ustaju protiv seksualnog nasilja i zloupotrebe moći, u ovom slučaju Miroslava Aleskića.

– Želimo da poručimo da verujemo Mileni Radulović i da smo uz nju. Nadamo se da će naše pravosuđe presuditi u korist pravde za žene – navela je Simović.

Glumica Milena Radulović prva je prijavila Miroslava Aleksića za silovanje, a potom su se optužbama protiv njega pridružile i druge devojke, među kojima je i glumica Iva Ilinčić.

Biljana Đorđević iz Ženske grupe Ne davimo Beograd rekla je da je suđenje Aleksiću istorijski trenutak, kao što je bilo suđenje Milutinu Jeličiću Jutki za uznemiravanje Marije Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari