Advokat iz Aleksinca: Zbog prekršajnih prijava postoji tenzija između policije i učesnika protesta 1Foto Aleksinac.net/ privatni facebook

Advokat Stevan Matejević koji besplatno zastupa učesnike ekološkog protesta iz Aleksinca kazao je za Danas da “prvi put vidi” da građanima na kućnu adresu stižu prekršajni nalozi, a da ih niko nije ni legitimisao ni snimio.

On je rekao da su u prekršajnim nalozima protiv građana koji su učestvovali na protestima u Aleksincu kao dokazi navedeni „službena beleška“ i „neposredno opažanje“  inspektora policijske stanice.

On kaže da u nekim prekršajnim nalozima čak “ne postoji biće prekršajnog dela za koje se terete”, jer je navedeno da su se „zadržavali na pešačkom prelazu“.

Prijave su podnosili saobraćajni policajci, što je po zakonu, ali bez zaustavljanja učesnika protesta, legitimisanja, uručenja prekršajnog naloga i usmene pouke o tome kako sve mogu da postupe po nalogu, što je kršenje zakona.

– Mislim da je policija morala da podnosi ovakve i slične prijave i da joj je to neko naložio. Posledica takvog postupanja je, međutim, tenzija između policije i građana, pa i između samih građana, od kojih neki kažu da su protesti bili mirni i dali rezultat, a neki da nisu bili prijavljeni zbog čega su prekršajne prijave razumljive- rekao je Matejević.

On je dodao da se građanima savetuje da ne plaćaju novčane kazne, već da se na osnovu prekršajnih naloga pokreću postupci pred Prekršajnim sudom.

U toku postupka morali bi da se dobiju odgovori i na pitanje kako su identifikovani kao učesnici protesta bez legitimisanja.

Ekološki protesti u Aleksincu održani su 4. I 11. decembra, a na njima je učestvovalo nekoliko stotina ljudi.

Prema izveštavanju medija, više od trećine uičesnika dobilo je prekršajne naloge.

 

Tri advokata besplatno pomažu učesnicima ekološkog protesta

Učesnicima protesta u Aleksincu  besplatnu pravnu pomoć pružaju i advokatice Dragana Marković i Svetlana Milenković- kaže advokat Matejević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari