Aleksinačko tužilatvo završilo prikupljanje dokaza o nesreći u rudniku Soko 1foto (BETAPHOTO/Biljana Ljubisavljević)

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu danas je završilo saslušavanje svedoka i prikupljanje dokaza u vezi sa rudarskom nesrećom koja se 1. aprila prošle godine dogodila u rudniku „Soko“ kod Sokobanje kada je poginulo osam rudara, izjavio je pravni zastupnik porodica nastradalih rudara Bratislav Stojanović.

„Očekujem da aleksinačko tužilašvo podigne optužnicu i da se predmet procesuira nadležnom sudu“, naglasio je Stojanović na konferenciji za medije održanoj u Domu kulture u Aleksincu.

On je podsetio da je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu pokrenulo istražni postupak pošto je Više javno tužilaštvo u Nišu uvažilo njegov prigov na odbacivanje krivične prijave koju je podnelo Ministarstvo rudarstva i energetike protiv 14 odgovornih lica u JP „Resavica“ i firmama povezanim za tim preduzećem.

U Osnovnom javnom tužilaštvu, dodao je, tokom proteklih meseci saslušana su 24 teže i lakše povređena rudara koji su bili očevici nesreće.

„Poslednji je saslušan najteže povređeni rudar. On je zbog naglog curenja metana privremeno oslepeo i imao je povrede glave opasne po život, zbog kojih se ne seća samog tragičnog događaja“, izjavio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, nesporne činjenice govore da se u rudniku „Soko“ dogodila nesreća zbog neobezbeđivanja bezbednih uslova rada i nemara rukovodstva Javnog preduzeća „Resavica“.

„Zbog povećanih koncentracija metana u jami, rukovodstvo rudnika odredilo je dežurnog inženjera, ali on nije izveo rudare iz jame, ni kada su se mašine i trafo stanice četvrti ili peti put ugasile zbog povećane koncentracije metana“, istakao je Stojanović.

On je kazao da je dispečer naložio da se mašine ukljuiče manuelno i da se nastavi iskopavanje rude, uprkos automatskom isključivanju zbog povećane koncetrancije metana.

Stojanović je rekao da je bilo dovoljno vremena, da u zoru 1. aprila, između 4 časa i 4.25 časova, rudari bezbedno budu evakuisani.

„To pokazuje da je dežurni rudarski inženjer dobio zadatak da se što više uglja iskopa, da se ugalj kopa i po cenu života. Znalo se da u tom delu jame ispod jezera ima mulja i metana“, rekao je Stojanović.

On je podsetio da je Narodna skupština ostala nema na njegov predlog da se formira Anketni odbor koji bi utvrdio sve okolnosti tragedije, a sa ciljem da se slične nesreće ne događaju.

Roditelji i supruge nastradalih rudara, kazale su da je advokat potvrdio njihove tvrdnje da je rudarska nesreća mogla biti izbegnuta i da tragedija nije posledica „više sile“.

Usled curenja metana i koncentracije koja je u jednom trenutku dostigla čak 100 procenta, nastradali su rudari Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari