Alisa Kockar (DS) uputila podršku novinarki Snežani Čongradin i zatražila hitnu reakciju institucija 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Portparolka Demokratske stranke Alisa Kockar osudila je pretnje novinarki lista Danas Snežani Čongradin, uputila joj podršku i zatražila od nadležnih institucija da zaštite novinarku i da postupe po krivičnoj prijavi protiv tim menadžera Fudbalskog saveza Srbije koji je pretnje i uputio, navodi se u saopštenju.

„Novinarima u Srbiji prete, napadaju ih, zastrašuju i vređaju skoro na dnevnom nivou i situacija je postala neizdrživa. Režim Aleksandra Vučića stvorio je takvu atmosferu u državi da nasilnici osećaju ohrabrenje da maltretiraju svakoga ko im nije po volji, a posebno one kojima je posao da postavljaju nezgodna pitanja i tako brane javni interes i pravo građana da budu informisani. Možete li da zamislite da neki tim menadžer mlađe selekcije Fudbalskog saveza u bilo kojoj iole demokratskoj zemlji preti novinarki i da nadležne institucije ne samo ostanu neme, nego i da novinarki ne pruže neophodnu zaštitu? Ja ne mogu, a u Srbiji je to nažalost svakodnevica“, zaključila je portparolka Demokratske stranke.

Kako podsećaju u saopštenju, NUNS je stao u odbranu novinarke i podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal protiv tim menadžera FSS-a zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti novinarke, ali se Tužilaštvo još uvek nije oglasilo.

Portparolka demokrata naglašava da je neophodno da tim menadžer snosi ne samo krivičnu odgovornost pred institucijama države Srbije, nego i disciplinsku unutar FSS-a.

„Kao tim menadžer mlađe selekcije, M.Č. predstavlja primer mladim fudbalerima i ne smemo da dozvolimo da ovi mladi ljudi i na sekund pomisle da je sasvim prihvatljivo, ako ne i poželjno, pretiti novinarima. Nije dovoljno što se FSS saopštenjem ogradio od postupaka M.Č, već je neophodno da i na delu pokaže da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da će svako, na kojoj god se poziciji nalazio, snositi odgovornost ako bude ugrožavao bilo čiju bezbednost, a posebno bezbednost novinara“, poručila je Alisa Kockar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari