Ana Lalić (NDNV): Podela na podobne i nepodobne novinare je zakonom zabranjena 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić izjavila je večeras da je podela novinara na „podobne“ i „nepodobne“ kojoj pribegava režim u Srbiji potpuno neprihvatljiva i zakonom zabranjena.

„Zakonom je zabranjena diskriminacija novinara, ali to što režim radi je još jedan dokaz da njih nije briga za zakone“, rekla je Ana Lalić na tribini „Nepodobni“ u NDNV-u.

Ona je navela da je NDNV dobio uvredljive i preteće komentare na društvenim mrežama, čim su najavili da će tribina o „nepodobnim“ novinarima biti održana.

Prema njenim rečima, režimska propaganda je uspela da i kod običnih građana stvori predstavu da su novinari koji ne rade za režimske medije „domaći izdajnici“, „strani plaćenici“, „Đilasovi i Šolakovi“ mediji.

Novinarka televizije N1 koja izveštava iz Vojvodine Ksenija Pavkov kazala je da je „strašno problematično“ to što većina onih koji prete novinarima, koji ih vređaju, „to čuju sa samog vrha vlasti i ponavljaju iste rečenice kao i predstavnici vlasti“.

„Niko na fakultetu ne može da te pripremi za takve stvari koje nisu normalne, koje su zastrašujuće“, kazala je Ksenija Pavkov, koja je diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Ocenila je da je potpuno jasno da režim ne želi da novinari nerežimskih medija prisustvuju događajima, jer ne žele da im neko postavlja „nezgodna pitanja“.

Ona je predložila kolegama da solidarno napuste konferencije za novinare kada im se predstavnici vlasti obraćaju na omalovažavajući način, kada ih vređaju i etiketiraju.

Novinarka televizije Nova S koja izveštava iz Vojvodine Sanja Eker kazala je da ne dozvoljava da je „gaze“ i dodala da „mora da se povuče crvena linija dokle gospoda političari smeju da idu, a dokle ne“.

„Ukoliko mi sledeći put predsednik Srbije ili neko iz vlasti pomene bilo kojeg političara i dovede mene ili medij za koji radim u vezu s njim, samo ću napustiti taj događaj“, rekla je Sanja Eker i dodala da očekuje da novinari budu solidarni.

Novinar novosadskog portala 021 Žarko Bogosavljević ocenio je da su profesionalni novinari u Srbiji došli do toga da treba da se naviknu da ih „gaze“.

Prema njegovim rečima, sa nekim novinarima vlast jednostavno ne želi da razgovara.

Bogosavljević je rekao da se građani sve češće obraćaju novinarima sa svojim problemima, ali da se onda dešava paradoksalna situacija da ti isti građani ne žele javno da govore o tome, jer se plaše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari