Sukob Grigorija i patrijarhovog kabineta - borba za mesto sledećeg patrijarha 1Foto: spc.rs

Verski analitičar Draško Đenović ocenio je da je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u toku borba za mesto patrijarha između „bosanskog lobija“, koji priprema vladiku Grigorija za to mesto, i lobija bačkog vladike Irineja Bulovića, koji najverovatnije za novog patrijarha priprema zagrebačko-ljubljanskog mitropolita Porfirija.

Đenović je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) rekao da je to razotkrila poslednja donacija SPC-u, koja je dovela do sukoba između patrijarhovog kabineta i vladike diseldorfskog i nemačkog Grigorija koji je kritikovao tu donaciju.

„Taj sukob zapravo je borba za novog patrijarha. Irinej Bulović je siva eminencija Patrijaršije još od vremena patrijarha Pavla. On je stalni član Sinoda, svi se smenjuju, samo Irinej ostaje. I sada, imamo s jedne strane Irineja Bulovića koji, čini mi se, Porfirija sprema za narednog patrijarha, a bosanski lobi sprema svog patrijarha. A bosanski lobi u SPC-u nije slab“, naveo je Đenović.

Prema njegovim rečima, sadašnji patrijarh Irinej je idealan za aktuelnu vlast zato što „čovek voli novac“.

„I mi sada imamo, u jednoj sekularnoj državi kakva je Srbija, da crkva dobija sredstva iz budžeta Republike. Što je najgore, veliki deo crkve se i dalje pati. Kad mi kažemo da je država dala iz budžeta crkvi, ona je dala pojedincima, nije dala crkvi. Crkvu čine svi vernici, a i dan-danas imate jako veliki procenat i sveštenika i monaha koji se i te kako muče i bore da sastave kraj s krajem“, kazao je Đenović.

Dodao je da Hram svetog Save u Beogradu jeste kapitalan projekat, ali je ocenio da je za novac koji je do sada uložen u njegovu izgradnju moglo da se izgradi „par hramova“.

„Imamo određena izdvajanja za plaćanje dugova za poreze i doprinose. Međutim, šta je ono što bode oči? Vlada to nije uplatila na račun PIO ili zdravstvenog fonda, nego je uplatila na račun crkve, pa crkva onda treba da uplaćuje. Ne bih tu video puno spornog da su oni rekli – mi imamo poreske penzijske dugove, zdravstvene dugove te i te, dostavili spisak i država uplatila na račun penzijskog fonda, zdravstvenog fonda, s pozivom na broj, da se razduže dugovanja i kraj priče“, naveo je Đenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari