Čudo se, ipak, nije desilo na Partizanovom gostovanju španskom velikanu Sevilji. Za Evropu premladi i još uvek nedovoljno kvalitetni srpski šampion porazom je završio učešće u C grupi Lige UEFA – 0:3 (0:1). Bez ijednog boda iz četiri utakmice, sa čak osam primljenih golova, i samo jednim datim Sampdoriji, još na početku, ispostavilo se, nemoguće misije plasmana u prolećnu fazu takmičenja.

 

Sevilja – Partizan 3:0 (1:0)

Strelci: Luis Fabijano 32. pen, 73, Renato 46. Stadion: Ramon Sančez Pichuan. Gledalaca: 20.000. Sudija: Vladimir Hrinjak (Slovačka). Žuti kartoni: Petrović, Lazić(Partizan).

Sevilja: Palop, Dragutinović, Eskude, David Prieto, Konko, Hezus Navas (od 80. Fernando Navaro), Dušer, Mareska (od 78. Romarić), Renato, Dijego Kapel (od 69. De Mul), Luis Fabijano.

Partizan: M. Božović, Stevanović, Knežević, Jovanović, Obradović, Fejsa, Tošić, Ljajić, Petrović(od 69. Bogunović), Moreira (od 8. Lazić, od 74. Paunović), Diara.

 

Nisu Jokanovićevi izabranici bili ni blizu iznenađenja u duelu sa boljim i iskusnijim, starijim i skupljim andaluzijskim klubom. Rezultatsko nemoranje nije im bilo dovoljno ni za jači otpor petoplasiranom timu Primere, a kamoli za toliko prizivani (po svim kriterijumima) senzacionalni remi sa osvajačem dva Kupa UEFA u poslednje tri godine. Borili su se Jovanovići drugovi koliko su mogli, odnosno koliko im je, prolazom u drugi krug motivisan, domaćin dozvoljavao, i bez nekoliko važnih startera pokušavali da časno siđu sa velike scene, nadomeste rani izlazak povređenog Moreire, jedinog među njima starijeg od 25 godina, ali ih je brazilski tandem Luis Fabijano – Dirnej Renato vratio u surovu realnost, tj. odbrani zvanja najboljeg u preslaboj Super ligi. Dugo je, istina, Sevilja tražila modus da načne „zelenog“ rivala, a onda je to učinila iz najidealnije pozicije. Obradovićje, uz pomoćPetrovića, pokušavao na sve načine da zaustavi Fabijana, a onda ga je oborio u šesnaestercu, što je ovaj, sa 11 metara, rutinski pretvorio u vođstvo (32. minut). Bombarder belo-crvenih golgetersku veštinu potvrdio je i kada je, sa dvadesetak metara, poslao „bombu“ u mrežu nemoćnog Božovića (72. minut). Između njegova dva šah-mata beogradske ekipe (za sat i po nije napravila čak nijednu polušansu). U strelce se upisao i njegov zemljak, koji je levicom sa slične distance naterao nemoćne crno-bele da ponovo krenu sa centra (47.) i počnu da razmišljaju o mečevima sa Radom i Vojvodinom, od kojih im zavisi osvajanje nezvanične titule jesenjeg prvaka.

Slaviša Jokanović, trener Partizana: Nismo imali mnogo šta da tražimo na ovoj utakmici. Sevilja je dominirala od prvog do poslednjeg minuta, a mi smo večeras imali težak kondicioni trening i zato smo ostvarili ovaj, u najmanju ruku, realan rezultat. Nije prijatno kada se vežu porazi, ali mi tada moramo pobediti u obe preostale prvenstvene jesenje utakmice. Imamo pet, odnosno osam bodova prednosti u odnosu na najbliže pratioce i još uvek privilegovan položaj u Super ligi.

 

Moreira zbog potresa mozga ostao u Sevilji

Utakmica je mogla imati fatalan završetak za Almamija da Silvu Moreiru, koji je poveo ekipu umesto povređenog kapitena Đorđevića. Igrao se treći minut kada je organizator igre crno-belih posle duela sa dvojicom čuvara kao pokošen pao na teren. Igrači obe ekipe panično su pozvali medicinsko osoblje sa obe klupe, a kako ona nije bila dovoljna da se povrati nepomični Portugalac, oko njega se sjatio kompletan domaći bolnički tim, koji je morao da mu izvadi jezik, a onda i reanimira, jer neko vreme nije davao znake života. Posle petominutne drame nesretni fudbaler prebačen je u bolnicu, gde mu je ustanovljen potres mozga. Zbog težine povrede, neophodnih dodatnih pregleda i nadzora, Partizanov fudbaler ostavljen je da prenoći u seviljskoj bolnici, iz koje će se sutra (ako dobije dozvolu), u društvu klupskog portparola Vjetrovića, vratiti u Beograd.

Bez TV prenosa iz Sevilje

Radio televizija Srbije sinoćnije prenosila mečiz Sevilje. Za vreme utakmice na Manuel Sančez Pichuan stadionu na RTS 1 išla je serija „Selo gori, a baba se češlja“, a potom emisija „48 sati svadba“, a na RTS 2 prenošena je košarkaška utakmica Evrolige između Partizana i Efes Pilsena. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa slika iz Španije nije išla zbog navodnog spora između Sevilje, španske lige i marketinških agencija, oko toga kome pripada pravo na prodaju TV prenosa mečeva dvostrukog osvajača Kupa UEFA. Podsetimo, RTS je još posle žreba za Ligu UEFA najavio da će prenositi sve utakmice Partizana u tom takmičenju, a sinoćnismo uspeli da u javnom servisu saznamo zvanične razloga zašto nije bilo slike iz Sevilje.

Slaba poseta, sramota „Birisa“

Mada je sinoćni mečbio vrlo važan za njihove ljubimce, navijači Sevilje nisu ispunili tribine Sančez Pichuana. Da li zbog hladnog i kišovitog vremena, neatraktivnosti protivnika ili nečeg trećeg, tek bila je ispunjena samo polovina stadiona, koji ima 42.000 mesta. Ni atmosfera nije bila uobičajeno vrela, čak ni na severnoj tribini gde su smeštene najvatrenije pristalice španskog kluba. Ista navijačka grupa, takozvani „Biris“, ružno se inače ponela prema Moreiri i njegovim saigračima. Dok se on borio za život, njeni članovi su pevali, čak pomalo i zviždali, ali je njihovu grešku ispravio ostatak publike, koji nije zaboravio smrt Seviljinih fudbalera Puerte (prošle godine) i Peruesa (1972), pa je izlazak popularnog dr Moa ispratio uzvicima „Partizan, Partizan“.

Adem Ljajić: Okrećemo se domaćem šampionatu

– Igrali smo protiv velikog tima i iako smo se trudili očigledno je da nismo mogli više. Ostaje nam sada domaći šampionat. Veoma su nam važne utakmice protiv Rada i Vojvodine i nadam se da ćemo obe odigrati onako kako se to od nas očekuje – objektivan je talentovani vezista Adem Ljajić.

Ivan Stevanović: Veliko iskustvo

– Utakmica sa Seviljom kao i celo takmičenje u Ligi UEFA predstavlja veliko iskustvo za našu mladu ekipu i dobru priliku da shvatimo šta će nam biti potrebno za neke buduće nastupe u Evropi. Nadam se da ćemo većsledeće godine pružiti mnogo više, odnosno nekoliko dobrih poluvremena iz ove sezone produžiti na više kvalitetnih utakmica. Dotle je najbitnije da odbranimo duplu krunu – smatra Ivan Stevanović, koji je i pored povrede odigrao svih 90 minuta.

Lamine Diara: trebaju NAM ozbiljniji igrači

– Mnogo su jaki, sve smo probali, ali nismo mogli ništa da napravimo. Isuviše su veliki klub, a Partizanova ekipa premlada da bilo šta učini u Ligi UEFA. Partizan bi morao ubuduće da ima ozbiljnije i iskusnije igrače, jer sa ovakvom ekipom možemo samo da budemo dominantni u domaćem šampionatu – tvrdi strelac jedinog pogotka Partizana u ovoj Ligi UEFA.

 

Ivica Dragutinović: Partizanu treba vremena

– Partizan ima veoma talentovanu ekipu, ali joj je potrebno da još neko vreme bude na okupu i odigra što više velikih utakmica da bi došli do izražaja svi potencijali pojedinaca. Znam kakva je situacija u srpskom fudbalu i državi, ali Partizan bi morao da pokuša da duže zadrži na okupu igrače kao što su Ljajić, Tošić, Obradović… – komentariše iskusni defanzivac Sevilje i naše selekcije Ivica Dragutinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari