Anđelika Kerber: Nova "kraljica" posle 186 nedelja 1Foto: FoNet AP

Posle 186 nedelja došlo je do smene na vrhu WTA liste nakon odigranih polufinala US opena.

Porazom od Karoline Pliškove Serena Vilijams nije uspela da osvoji nove bodove, samim tim Anđelika Kerber postala je 22. teniserka na vrhu WTA liste, počevši od 1975. i Kris Evert, kada je uvedena današnja forma rangiranja igračica. Plasmanom u finale poslednjeg grend slema u sezoni Kerber je napravila veliki iskorak u odnosu na 2015. kada je ispala u trećem kolu. Nemica je prolaskom u finale US opena sakupila novih 1.070 bodova i ukoliko osvoji turnir „zaradiće“ ukupno 1.870 poena tako da će od ponedeljka, kada bude objavljena najnovija WTA lista, imati 8.030 ili 8.730 bodova, dok će Serena Vilijams ostati na 7.050 bodova.

Šira javnost saznala je za Kerber 2011. kada se plasirala u polufinale US opena kao 92. teniserka na planeti. Godinu dana kasnije uspela je da stabilizuje formu i ostvaruje konstantnije rezultate na velikim turnirima. Ova godina joj je ubedljivo najuspešnija u karijeri. Plasirala se u čak tri finala grend slem turnira (osim Rolan Garosa), a krajem januara osvojila je svoj prvi grend slem savladavši u finalu Australijan opena, u fantastičnom meču, Serenu Vilijams. Kerber će 2016. pamtiti i po srebrnoj medalji na Olimpijskim igrama u Riju.

Zanimljivo je da je 2015. uspela da osvoji turnire na svim mogućim vrstama podloge: beton, šljaka, trava. Iako nastupa pod nemačkom zastavom ona je zapravo iz mešovitog braka. NJen otac Slavomir je Poljak, dok joj je majka Beata Nemica. Iako je rođena u Bremenu, prebivalište joj je u poljskom gradiću Puščikovo nadomak Poznanja. Anđelika ima i sestru DŽesiku i zajedno su počele da treniraju tenis u akademiji koju je otvorio njihov deda po majci Januš upravo u Puščikovu. Anđelika tečno govori nemački, poljski i engleski jezik i ima dvojno državljanstvo, nemačko i poljsko. U jednom intervjuu je objasnila da se oseća Nemicom, pošto je rođena i odrasla u Nemačkoj. Sve do 2010. Kreber je imala dosta problema sa povredama, naročito desnog kolena. Kuburila je i sa kilažom, zbog čega je i promenila režim ishrane, ali i način rada uspevši da u prvi plan izbaci razoran forhend kao levoruka igračica i odličan servis. Zaključno sa ovogodišnjim US openom (finale je u subotu – 22.00) mogla bi da osvoji 10 turnira u dosadašnjoj karijeri. Rođena je 18. januara 1988. u Bremenu, aktuelni trener joj je Torben Belc, možda i najzaslužniji za njene fantastične rezultate u 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari