Andrea Bočeli: Okružen muzikom 1Foto: EPA-EFE/ ETTORE FERRARI

Slavni italijanski tenor Andrea Bočeli održaće u nedelju, 12. aprila, na Uskrs prema gregorijanskom kalendaru, u 19 sati, u praznoj Milanskoj katedrali koncert koji će biti prenošen na njegovom zvaničnom Jutjub kanalu.

Ovu vest preneli su gotovo svi mediji širom planete.

Zbog situacije izazvane koronom Bočelija će na koncertu pratiti orguljaš Milanske katedrale Emanuele Vijaneli. Na Uskršnjem koncertu „Bočeli: Muzika za nadu“ tenor će izvesti nadaleko poznata dela sakralne muzike kao što su „Ave Maria“ i „Sancta Maria“. Sa zvaničnog Bočelijevog Tviter naloga je poručeno da ovim koncertom tenor želi da pošalje poruku ljubavi, isceljenja i nade za Italiju i svet.

Bočeli je kazao da se nada kako će ovaj koncert ujediniti ljude širom sveta, svejedno jesu li verujući ili ne, u nadi za celo čovečanstvo.

Treba reći i to da je Bočelijeva fondacija prikupila više od 140 hiljada dolara koje je donirala bolnicama u Italiji, a planirano je da Bočeli nastupi i na humanitarnom koncertu „Ceo svet: zajedno kod kuće“, koji treba da se održi 18. aprila. Bočeli spada među one harizmatične umetnike koji popularizuju klasičnu muziku, a često je i nastupao sa pop zvezdama, među kojima je bila i Selin Dion.

Ostalo je zabeleženo da je karijeru počeo 1992. kad se javio na audiciju koju je organizovao čuveni italijanski pevač Cukero u potrazi za tenorom koji bi načinio demo snimak za duet „Miserere“ sa Lučanom Pavarotijem.

Pavaroti je, kako se navodi, bio očaran talentom Andrea Bočelija.

Usledili su angažmani kompanije Sugar, jedne od najvećih italijanskih muzičkih firmi, za nastup na čuvenom festivalu „Sanremo“ 1993. Prate ga uspesi, međunarodnu slavu doživeo je sa albumom „Romansa“. Prodao je na desetine miliona albuma. Prvi operski nastup imao je 1994. godine Verdijevoj operi „Ledi Magbet“.

Bočeli je rođen 1958. godine u mestu Lajatiko, nedaleko od Pize.

Kako sam kaže u svom toskanskom zavičaju, oduvek je bio okružen muzikom. Iako je od ranih godina nastupao i osvajao nagrade na pevačkim konkursima, Bočeli je upisao pravni fakultet u Pizi. Kao student često je nastupao po barovima, pevajući hitove Šarla Aznavura, Frenka Sinatre i Edit Pjaf između ostalih.

U jednoj od njegovih biografija piše i ovo: „Saznavši da će njegov idol Franko Koreli držati master klas u Torinu, Bočeli napušta studije prava da bi nastavio sa vokalnim usavršavanjem. Franko Koreli je odmah prihvatio da podučava Bočelija, otkrivši u njemu veliki potencijal prirodnog dara.“

Bočeli je rođen sa oštećenim vidom, a ostao je slep u svojoj 12. godini usled nezgode koja se dogodila kad je igrao fudbal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari