Anketa Danasa: Ko je najzaslužniji da ove godine dobije Februarsku nagradu grada Novog Sada 1foto: R. B.

U anketi na naše pitanje: „Ko je najzaslužniji da ove godine dobije Februarsku nagradu Grada Novog Sada“, odgovorio je 231 učesnik. Najviše njih ocenilo je da niko nije zaslužio da dobije ovo najviše gradsko priznanje, a potom oni koji smatraju da bi odličje trebalo da pripadne zdravstvenim radnicima koji se bore protiv korona virusa.

Nemali broj učesnika ankete mišljenja su da priznanje pripada narodu, odnosno „svim građanima Novog Sada“ zbog toga što, kako je navedeno, trpe nakaradnu vlast.

Više predloga odaje priznanje organizatorima Ekološkog ustanka, a kad smo već na političkom terenu – slede predlozi da bi Februarsku nagradu treblo da dobiju Aleksandar Vučić, Nenad Čanak, Milorad Dodik i gradonačelnik Miloš Vučević, za koje predlagač navedi da „je podele u istom odnosu kako su podelili Novi Sad“.

Februarska nagrada Grada Novog Sada dodeljuje se od 1997. godine (uručena je 1998.) „kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada, koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana“.

Ovo priznanje Skupština Grada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za: aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima.

Februarska nagrada Grada Novog Sada dodeljuje se povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom, navodi se u odluci o ustanovljenju ove nagrade.

Anketa Danasa: Ko je najzaslužniji da ove godine dobije Februarsku nagradu grada Novog Sada 2
foto: Aleksandar Milutinović

Dakle, Februarska nagrada se dodeljuje pojedincu. Neki su to znali, pa su uputili odgovarajuće predloge.

Nagradu, bi po oceni učesnika, trebalo da dobije glumica „Jasna Đuričić, za sve što je uradila u glumačkoj i akademskoj karijeri, posbno za briljantnu ulogu u filmu „Quo vadis Aida“, za koju je dobila Evropskog oskara“, navodi se u obrazloženju.

Predložen je i Zoran Bugarski Brica, „za veliki doprinos razvoju i održavanju tamburaške kulture“, Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, istoričar Milivoj Bešlin, legendarni reditelj Želimir Žilnik.

Takođe, među predlozima za najviše gradsko priznanje pomenuta je posthumno Jasmina Nešković, dirigentkinja hora Zmaj Jovine gimnazije i AKUD Sonja Marinković.

Osim pojedinaca iz umetničkih krugova, bilo je i drugih predloga. Tako je pomenuta Mirjana Šiška i žene iz Udruženja „Obrok za porodicu“, „koje nesebično prikupljaju i dele hranu i obroke za najugroženije“, stoji u obrazloženju.

U najviše predloga pomenuta je Dragana Arsić iz Udruženja „Odbranimo šume Fruške gore“, bez navođenja posebnog obrazloženja valjda u uverenju da je svima poznat njen angažman u zaštiti prirode i životne sredine kako u gradu, tako i u Fruškoj gori.

Bilo je, naravno, i onih koji su učešće u anketi shvatili kao priliku da se našale pa su predlagali sebe za nagradu.

Ko će biti ovogodišnji laureat biće uskoro poznato.

Predlog će saopštiti Komisija za dodelu nagrade, potvrdiće je odbornici Skupštine grada, a priznanje će dobitniku biti uručeno 1. februara, na svečanosti za Dan grada.

 

Dobitnici Februarske nagrade Grada Novog Sada

Prvi dobitnik laskavog priznanja, 1998, bio je legendarni pesnik i muzičar Đorđe Balašević. Sledeće godine (1999.) nagrada je pripala prof. dr Ninoslavu Radovanoviću, osnivaču i direktoru Instituta za KVB u Sremskoj Kamenici.

Nagrade su poneli i književnik Aleksandar Tišma (2000.), glumica Mira Banjac (2001.), pijanistkinja Rita Kinka (2002.), književnik Laslo Vegel ( 2003.), novinar i publicista Rodoljub Malenčić ( 2004.), književnik, filmski radnik i kritičar dr Draško Ređep (2005.), slikar Milorad Mića Mihajlović (2006.), akademik Slavko Gavrilović (2007.), novinar i publicista Dimitrije Boarov (2008.), kompozitor Jovan Adamov (2009.), novinar Borivoj Bora Otić, autor kultne emisije RTV „Petkazanje“ (2010.), novinar, istoričar i publicista dr Dušan Popov (20211.), prof. dr Đorđe Petrović (2012.), prof. dr Dragan Popović (2013.), Dušan Kovačević, direktor festivala Egzit ( 2014.), legendarni gradonačelnik Jovan Dejanović (2015.), atletičarka Ivana Španović ( 2016.), prof. dr Tihomir Vejnović (2017.), fudbaler Dušan Tadić (2018.), predsednica Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) Joland Korora ( 2019.), prof. dr Vladimir Petrović (2020.).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari